Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza a declarat ieri ca, isi va da demisia daca acest lucru "este necesar si contribuie la dezvoltarea sistemului de sanatate". "Astept solutii din partea medicilor pentru controlul costurilor pentru bolnavi. Motivele invocate nu se sustin, insa daca vor exista greseli imputabile mie, fara discutie voi demisiona", a spus Cinteza. Camera Federativa a Medicilor (CFM) a cerut demisia ministrului Sanatatii pentru "abuz asupra medicilor si asiguratilor".

Limitarea unui medic de a prescrie medicamente din grupa A - compensate 90%, in valoare de un milion de lei, din grupa B - compensate 50%, in valoare de trei milioane de lei, si din grupa C - compensate 100%, tot in valoare de trei milioane lei pe luna, inseamna, in opinia doctorului Dan Peretianu, presedintele Camerei Federative a Medicilor (CFM), "incalcarea dreptului medicului la exercitarea profesiei, cat si a drepturilor asiguratilor care platesc asigurari de sanatate in sistemul sanitar de stat".

In replica, Cinteza afirma ca "medicul Dan Peretianu a fost intotdeauna o persoana rebela si sistemele merg de multe ori inainte prin punctele de vedere ale rebelilor, si nu ale celor care sunt intotdeauna in rand". "De aceea, eu privesc intotdeauna cu interes ceea ce spune doctorul Peretianu", a conchis ministrul. El a adaugat ca noile reglementari nu incalca libertatea profesionala a medicului, care poate sa prescrie bolnavului orice fel de medicament in afara voucherului pe care il are pentru compensarea medicamentelor.

"Medicul este limitat de fondurile existente pentru a prescrie medicamente compensate si este liber sa completeze cu orice fel de medicament care este necesar bolnavului, in afara listei anuntate. Este imposibil sa fie compensate toate medicamentele si toate terapiile, dar medicul este liber sa aleaga toata schema terapeutica", a mai spus ministrul Mircea Cinteza.

La inceputul acestei luni, in paralel cu intrarea in vigoare a noului sistem de compensare a medicamentelor, ministrul Sanatatii a lansat un apel catre medici, rugandu-i sa respecte limitele de compensare si avertizandu-i ca vor fi amendati la prima abatere. La a doua fapta de acest gen ar urma sa se ia in calcul rezilierea contractelor dintre medici si casele de asigurari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.