Majoritatea sumelor folosite de PSD in campania electorala pentru alegerile parlamentare si prezidentiale din noiembrie 2004 provin, de fapt, de la... contribuabil. Pentru ca, inainte de a dona bani catre partid, multe firme au fost "ghiftuite" din bugetul statului prin intermediul unor contracte de zeci si sute de miliarde de lei. Iar apoi, normal ca si-au permis sa-si arate sustinerea catre PSD si catre cei care i-au "hranit" timp de patru ani.

PSD a reusit sa stranga miliarde bune in conturile sale de la mai multe firme ajutate in prealabil sa prospere de diferiti agenti comerciali de stat sau institutii publice. Inainte de a sponsoriza PSD, firma SC Argos SA din Constanta a incheiat contracte peste contracte cu Administratia Canalelor Navigabile SA, cu Directia Regionala de Drumuri si Poduri Constanta, cu Administratia Fluviala a Dunarii de Jos, cu Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare, cu Apele Romane.

Numai de la CN Administratia Canalelor Navigabile a incasat, doar in 2003, peste 4 milioane de dolari in contul unui contract pentru realizarea dragajului de intretinere. Apoi, in 2004, firma Argos SA a castigat de la Administratia Fluviala a Dunarii de Jos 26 de miliarde. Au mai fost comenzi mai "modeste" de cate 3-6 miliarde de la SNIF, Drumuri si Poduri sau Apele Romane. In fata acestor cifre, sponsorizarea de 132 de milioane facuta organizatiei locale pare mai mult decat modesta. Insa nu e decat ceea ce s-a declarat.

Contracte grase cu statul, putin si la filiale

Alte doua firme din Constanta care au sarit sa sustina financiar PSD sunt SC CLIF SA si SC Fluid Serv SA. CLIF SA a avut incheiate contracte cu SNIF Calarasi - 43 miliarde si SNIF Braila - 9 miliarde. Asa ca nu a suferit prea mult dupa cele 150 de milioane directionate catre PSD. Pentru ca a lucrat mai mult pe plan local, firma Fluid Serv SA a avut obrazul mai subtire si a ridicat pragul donatiei: 300 de milioane. Insa, cum derulase contracte de zeci de miliarde de lei cu Primaria Navodari, suma nu a fost deloc prea mare. Mai trebuie amintita din lista si firma Geconst Company SRL. A obtinut lucrari in valoare de 18,3 miliarde, dar de dat nu a oferit decat 50 de milioane. Cam putin.

Generozitatea "capuselor"

Reteta a fost aplicata cu succes si la Braila. Firma Concivia SA figureaza in capul listei cu sponsorii din campania electorala. Desi a facut afaceri cu institutiile si directiile statului de prin alte judete, Concivia SA s-a simtit datoare sa-i sustina pe pesedistii de acasa, din Braila. Asta, bineinteles, dupa ce a primit contractul de realizare a unei sali de sport in acest municipiu. Daca, intr-adevar, Concivia SA a oferit PSD doar cele 300 de milioane de lei declarate, atunci suma este derizorie.

Asta deoarece respectiva firma a incasat 23 de miliarde de la IJPF Constanta si 108 miliarde de la Primaria Predeal. Semanand pana aproape in detaliu cu o "capusa" de pe langa SIDEX, firma Tancrad SRL Galati a fost mai darnica, in comparatie. E drept, a oferit PSD tot 300 de milioane, ca si Concivia SA, dar nu a avut contractele de zeci de miliarde ale acesteia. A "cochetat" in schimb cu vanzari de tabla si bare de otel in valoare de cate 2-4 miliarde de lei catre RATB.

Cum din afacerile cu petrol, de regula, nimeni nu pierde, PSD Galati a iesit castigator din comertul cu motorina si uleiuri facut prin intermediul SC Vega '93 SRL. Aceasta societate a incasat in 2004 de la Primaria Galati nu mai putin de 2 milioane de euro pentru "pozarea obiectivelor necesare alimentarii cu apa" si de aici poate este de inteles de ce a insistat sa sustina PSD in alegeri cu 250 de milioane.

Hocus-pocus financiar

Aceasta formula magica prin care PSD a reusit sa-si stranga o parte din fondurile necesare campaniei electorale a functionat aproape in fiecare judet. PSD Bihor a primit sprijin financiar din partea SC Tehnodomus SA din Arad, nu inainte insa ca aceasta firma sa fie sustinuta in a contracta lucrari finantate din bani publici. Tehnodomus a incasat numai in 2004 de la Consiliul Local Arad suma de 425.583 euro pentru reparatiile executate institutiilor scolare.

Toata lumea multumita

In Gorjul ce a fost al lui Mischie, cel mai bun sponsor al PSD a fost SC Artego SA. Legal, SC Artego SA a creditat PSD cu 200 de milioane. Problema este ca statul a creditat Artego cu aproape 200 de... miliarde. De la Compania Nationala a Lignitului Oltenia firma a incasat 152 de miliarde de lei, de la Complexul Energetic Rovinari 20 de miliarde, iar de la Complexul Turceni alte 7. Diferenta pana la 200 de miliarde vine din contractele mai "mici" incheiate tot cu companiile de stat.

Pesedistii tulceni si-au platit o parte din afisele electorale si cu banii oferiti de SC Coral SRL. De fapt, mai mult cu cei proveniti de la Transelectrica, Tribunalul Constanta si Administratia Porturilor Dunarii Maritime. De la aceste trei surse bugetare, Coral SRL a contractat lucrari de 100 de miliarde astfel incat toata lumea a fost multumita. Si firma, si pesedistii. Coincidenta stranie si la Prahova. INSPET SA castiga pe banda rulanta contracte publice, iar apoi imparte profitul obtinut cu organizatia locala a PSD. Banii de fapt vin de la Distrigaz Sud si Transgaz Medias. Si nu putini. Vreo 400 de miliarde contractate in urma unor licitatii publice.

Firme-mama si filiale-tata

Savu si gasca pesedista de la Ialomita au beneficiat si ei de o lunga lista cu sponsorizari. Dintre binefacatori se remarca TMUCB SA, firma care a luat contracte de la RADET Bucuresti, Ministerul de Interne, Electrocentrale Bucuresti si Romgaz. Si, ca atare, au plusat de doua ori. Si prin firma-"mama" de la Bucuresti, si prin filiala din Slobozia. Sa fie partidul multumit.

In aceasta atmosfera de confort reciproc s-a lucrat si la Bucuresti. Atelierele CFR Grivita SA, Elcomex IEA SA sunt companii ce au avut incheiate afaceri de sute de miliarde de lei cu institutiile sau regiile de stat si care au avut obrazul subtire fata de PSD. Suma de 1,4 miliarde a venit la partid si de la Atelierele CFR Grivita SA, societate care a derulat in 2003 si 2004 afaceri de 380 de miliarde doar cu CFR Calatori.

La aceste incasari enorme administratorii SC Atelierele CFR Grivita SA s-au simtit nevoiti sa sustina si filiala PSD Neamt cu inca 300 de milioane de lei. Elcomex IEA Cernavoda, care a prins contracte grase de la Nuclearelectrica in urma unor negocieri cu o singura sursa, a venit din judetul Constanta sa cotizeze la Bucuresti. Oficial, tot 1,4 miliarde.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.