Traian Basescu a apreciat ieri, intr-o conferinta la Palatul Cotroceni, ca atributiile PNA sunt extem de largi, iar palierul sau de activitate trebuie ingustat pentru ca aceasta institutie sa se ocupe de marea coruptie, neatinsa in mod real de nici o institutie. Basescu a aratat ca, dupa prezentarea raportului PNA de catre seful acestei institutii, Ioan Amarie, a constatat ca cea mai mare parte a cazurilor rezolvate sunt cazuri foarte mici de coruptie sau cazuri de coruptie rezolvate ca urmare a unor denunturi.

De ceea ce inseamna mica coruptie se pot ocupa procurorii obisnuiti, a insistat seful statului, amintind ca procurorii PNA au salarii mai mari cu 40% tocmai pentru ca lucreaza in aceasta institutie. El a sustinut ca in interiorul PNA este necesara si o mai buna selectie a procurorilor pentru ca "sunt procurori care ii informeaza pe cei anchetati sa nu se prezinte la audieri pentru ca vor fi arestati", si pentru aceste fapte - a precizat Basescu - exista probe. "I-am cerut lui Amarie sa ridice nivelul calitatii umane si profesionale in PNA", a adaugat presedintele.

El a anuntat ca, la sedinta de ieri a CSM, a cerut promovarea procurorilor tineri, aratand ca modificarea legislatiei va ajuta la primenirea magistratilor in structura Parchetelor din Romania. Basescu a explicat ca, pana in prezent, s-a construit drumul de cariera catre varful piramidei, dar nu s-a construit si drumul inapoi, adica un procuror ajuns la Parchetul ICCJ care nu mai este eficient la acest nivel trebuie sa aiba posibilitatea sa revina la un parchet dintr-un judet.

Presedintele a mentionat ca sunt foarte multi magistrati care sunt onesti, hotarati sa-si faca treaba, dar - in acelasi timp - justitia romaneasca este atinsa de fenomenul coruptiei si de lipsa de profesionalism. "Ce avem de facut?", a intrebat Basescu, tot el raspunzand: "Reforma justitiei si, din acest punct de vedere, ministrul Justitiei are toata sustinerea mea pentru ca planul de actiune anticoruptie sa devina realitate".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.