Comisia juridica a Senatului a acceptat ca printul Radu Duda si sotia sa, principesa Margareta, sa poata folosi Palatul Elisabeta inclusiv dupa decesul fostului suveran, Regele Mihai. Potrivit proiectului de lege initiat de Guvernul Nastase si adoptat, ieri, in Comisia juridica a Senatului, Regele Mihai are drept de folosinta gratuita a acestui palat pe intreaga durata a vietii. Senatorii PSD s-au opus insa ca Radu Duda sa mai ramana in Palatul Elisabeta dupa ce socrul sau nu va mai fi.

"E o discriminare fata de ceilalti copii ai regelui. Iar in ceea ce-l priveste pe asa-numitul principe, ce se intampla daca divorteaza?", a intrebat retoric senatorul PSD Serban Nicolae. Acesta a amintit ca nici printesa Diana nu a mai locuit dupa divort in acelasi palat cu fostul ei sot, printul Charles. Parlamentarii PSD au mai afirmat ca, acordandu-i lui Duda acest drept, se va crea o discriminare fata de fostii sefi de stat. Acestia au dreptul la o locuinta de protocol, dar familiile lor trebuie s-o paraseasca la 60 de zile de la decesul acestora.

"Nu e nici o discriminare. Daca ar veni copiii lui Ion Iliescu si ai lui Emil Constantinescu, ar fi vorba de discriminare, dar, fiindca e vorba de Casa Regala, nu e", a afirmat sec senatorul UDMR Peter Eckstein. Proiectul de lege adoptat, ieri, in Comisia juridica a Senatului prevede acordarea fostului suveran a unor despagubiri banesti in valoare de 30 milioane de euro in schimbul Complexului Peles, care ramane in patrimoniul statului roman. Regele Mihai va primi, la Sinaia, doar Vila Cavaler, care face parte din Complexul Peles.

Printr-o modificare adusa de comisie la acest proiect, la propunerea senatorului PSD Doru Taracila, ramane deschisa posibilitatea ca statul roman sa se judece cu fostul rege in alte chestiuni litigioase. Taracila a sustinut, in acest context, ca, in decembrie 1947, regele a plecat din tara cu tablouri care faceau parte din patrimoniul national.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.