PNL si PSD ar putea sustine in turul doi candidatura lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei. Mai mult, Adrian Nastase ar putea deveni candidatul comun al Opozitiei la prezidentiale.

Mariajul PSD-PNL pe care liderii celor doua partide se straduiesc sa-l incheie se afla in perioada „de proba“. Adica, asa cum au vorbit ieri liderii PSD in sedinta conducerii partidului, „liberalii trebuie sa arate ca de data asta se tin de cuvint“.

Mai precis, dupa cum ne-au declarat surse din conducerea PSD, potrivit intelegerii perfectate vineri seara la intilnirea dintre sefii celor doua partide, „PNL are 7 zile in care sa demonstreze ca e dispus sa indeplineasca conditiile puse: sa elimine din teritoriu toti membrii PD-L si sa sustina la Primaria Bucurestiului cel mai bine cotat candidat“. Conform surselor citate, ar fi vorba, in acest ultim caz, de sustinerea de catre PNL a candidaturii lui Sorin Oprescu in turul al doilea al alegerilor la Primaria Capitalei.

De altfel, de citeva saptamini, liderii PNL l-au tatonat chiar ei pe senatorul PSD, incercind sa-l convinga sa candideze, deoarece studiile sociologice comandate de ei arata ca acesta ar fi singurul candidat care ar putea sa invinga in al doilea tur orice candidat al PD-L. „Noi le-am si transmis pesedistilor ca ar fi bine sa-l desemneze pe Oprescu drept candidat, pentru ca PNL i-ar da voturile fara probleme. Dar le-am spus ca, daca-l desemneaza pe Vanghelie, intelegerea nu mai este valabila“, a declarat pentru Cotidianul unul dintre membrii Biroului Politic al PNL.

In cazul in care liberalii vor marsa la aceste doleante ale PSD, liderii celor doua partide se vor intilni din nou, in acest weekend sau la inceputul saptaminii viitoare, pentru o noua runda de negocieri. Planul ar fi acela al coagularii unui pol politic care sa formeze Guvernul dupa alegerile din noiembrie. In acest pol ar fi inclusi si conservatorii lui Dan Voiculescu. PNL a anuntat de altfel ieri ca incepe negocieri cu PC, iar PSD a semnat tot ieri un protocol de colaborare parlamentara cu PC.

Dupa alegerile parlamentare, daca cele trei partide vor reusi sa formeze un guvern comun, ar putea stabili si sustinerea unui candidat comun la alegerile prezidentiale, impotriva lui Traian Basescu. In PSD, cel putin, se vorbeste tot mai des de ideea pregatirii candidatului Adrian Nastase. Numele acestuia insa nu este vazut cu ochi buni in PNL. Conservatorii - spun surse din PSD - si-ar fi declarat deja, in discutii neoficiale, sustinerea ideii de candidat unic.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.