Liberalii lui Calin Popescu Tariceanu negociaza cu partidul condus de Emil Constantinescu, Actiunea Populara (sub 1% in sondaje), fuziunea celor doua formatiuni. Pe lista de asteptare sunt PNTCD (1,38%) si PC.

Echipa de negocieri a PNL este mandatata sa poarte discutii si cu societatea civila, fiind vizate uniunile patronale si asociatiile profesionale care tin de profesiile liberale.

Potrivit Curentul, Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ieri, la finalul sedintei Biroului Politic Central (BPC) al formatiunii liberale, ca "am decis sa supunem Delegatiei Permanente a PNL care va avea loc in data de 20 martie decizia de fuziune cu Actiunea Populara". Orban a adaugat ca s-a mandatat o echipa de negociere formata din vicepresedintii Crin Antonescu si Mihai Voicu si secretarul general, Dan Motreanu, care sa negocieze "cu celelalte forte politice si sociale care sustin dreapta veritabila in Romania". Intrebat la cine se refera, ministrul transporturilor a precizat ca "s-a facut analiza privind compatibilitatea electoratelor si, dintre formatiunile politice, a rezultat PNTCD; de asemenea, exista Partidul Conservator".

Planurile anuntate de Orban au fost respinse imediat de PC - purtatorul de cuvant al conservatorilor, Bogdan Ciuca, a spus ca nu se pune problema unei fuziuni cu vreun partid si ca PC este interesat deocamdata doar de o colaborare in plan parlamentar.

Pe 19 iunie 2007, presedintii PNL, PNTCD si AP au semnat acordul privind constituirea unui Pol de Centru-Dreapta, scopul pactului fiind "sa conduca la victoria in alegeri a principiilor si valorilor impartasite si sa asigure o majoritate stabila pe termen lung".

Potrivit Adevarul, Zoe Petre, a declarat ieri ca Actiunea a primit invitatia liberalilor si, in principiu, nu exista opozitie fata de ideea fuziunii, justificata si de aplicarea votului uninominal. AP ar putea solicita PNL sa isi asume un pact de solidaritate intre lumea politica si societatea civila. Fost consilier prezidential, Zoe Petre nu isi doreste un mandat de parlamentar, la fel ca si fostul sef al statului Emil Constantinescu. Ea a evitat sa precizeze cine ar putea fi candidatul prezidential al acestei noi aliante politice.

Presedintele PNTCD Marian Milut declara ieri ca taranistii ar putea negocia cu PNL participarea pe liste comune la alegerile generale. Liberalii spun ca in functie de rezultatele obtinute la locale intre partide s-ar putea negocia anumite circumscriptii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.