Premierul Tariceanu si liberalii s-au intalnit din nou cu liderii PSD pentru a-si negocia un viitor comun. La intrevederea cu Nastase, Iliescu si Geoana, liberalii s-au aratat deschisi la o colaborare, insa doar dupa alegeri.

Proiectul unui guvern PSD-PNL este in continuare discutat intre liderii celor doua formatiuni politice. Premierul Tariceanu si cativa lideri liberali s-au intalnit vineri seara, la solicitarea lui Adrian Nastase, cu o delegatie a conducerii PSD pe tema unui viitor comun.

Potrivit Gandul, pesedistii, care au initiat discutiile, au vorbit mai mult, prezentand oferta de colaborare si varianta de rezerva in cazul in care PNL le refuza prietenia. Desi veniti cu planuri mari, pesedistii nu au reusit insa nici de aceasta data sa-l scoata pe Calin Popescu Tariceanu din starea de dezinteres fata de orice fel de dans in doi.

Liderul PNL a aratat ca nu este convins ca o colaborare cu PSD i-ar avantaja pe liberali, de aceea l-a amanat pe Geoana cu un raspuns clar. In fapt, Tariceanu face ce a facut pe toata durata anului trecut: cumpara timp, convins ca santajul cu motiunea de cenzura nu tine: PSD n-are nici curajul, nici resursele sa pice Guvernul.

Surse din cele doua partide sustin ca la intilnirea la care au participat Mircea Geoana, Adrian Nastase, Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc, pe de o parte, si premierul Tariceanu, Ludovic Orban, Teodor Melescanu si Dan Motreanu din tabara liberala, s-ar fi renuntat la ideea comasarii localelor cu parlamentarele., informeaza Cotidianul.

Surse liberale sustin pentru EVZ, ca Adrian Nastase ar fi propus ca aceasta colaborare sa fie anuntata inainte de alegeri, pentru a se da semnalul unei majoritati postelectorale.

Liberalii considera ca oficializarea unei asemenea relatii inainte de alegeri i-ar dezavantaja din punct de vedere electoral si, din acest motiv, nu au ajuns la nicio intelegere cu PSD.

Cel care a recunoscut ieri existenta acestei runde de negocieri a fost presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie. „E un lucru normal si firesc sa discutam despre stadiul in care ne aflam in momentul de fata in Romania“, a spus Vanghelie, care a precizat ca liderii PSD au primit joia trecuta in cadrul sedintei BPN a partidului mandat pentru a se intilni cu Tariceanu. In timp ce strategul din umbra al pesedistilor, Viorel Hrebenciuc, a confirmat la rindul sau discutiile cu liberalii, dar nu a dorit sa ofere amanunte din interior, vicepresedintele liberal Crin Antonescu a declarat ieri la Realitatea TV ca nu stie nimic despre acestea.

Intilnirile dintre liderii PSD si cei ai PNL nu reprezinta o noutate. Cotidianul a relatat despre prima runda de negocieri desfasurata in urma cu o luna intr-o vila de protocol din Primaverii, unde s-a dezbatut pentru prima data subiectul unei guvernari comune PSD-PNL dupa alegeri. Ideea a prins contur, in unele cercuri vorbindu-se despre o strategie comuna a PSD, PNL si PC pentru incheierea unei aliante politice menite sa duca la izolarea lui Traian Basescu si a Partidului Democrat-Liberal.

Potrivit Romania Libera, reactia PD-L a venit de la Theodor Stolojan. Potrivit lui, Crin Antonescu nu este decat "trompeta" propunerilor asemanatoare facute in 2004 de Patriciu. "Pentru mine, personal, nu este o surpriza aceasta apropiere tot mai evidenta, sustinere nu mai vorbesc, ca, fara sustinerea PSD, PNL nu mai putea guverna nici o zi in Romania. stiu foarte bine ce gandeau un domn Patriciu si altii din jurul lui in momentul in care, dupa alegerile locale din 2004, ne propuneau in Delegatia Permanenta a PNL de la acea vreme sa-l tradam pe aliatul nostru, care era atunci, in Alianta Dreptate si Adevar, PD, si sa batem palma cu PSD ca asa doreste electoratul roman", declara Stolojan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.