Potrivit acestei rectificări, cheltuielile bugetare pentru majoritatea ministerelor vor fi reduse.

Ministrul Economiei și Finanțelor, Varujan Vosganian, a explicat că a ținut cont atât de semnalele din partea Comisiei Europene privind riscul unor cheltuieli bugetare prea mari, cât și de semnalele venite din partea agențiilor internaționale de rating care au scăzut coeficienții României în ultima vreme.

El spune că principalul risc pe care vrea să-l evite cu aceste reduceri este acela ca deficitul bugetar al României să depășească procentul de 3% din PIB, ceea ce ar fi o încălcare a Tratatului de la Maastricht, care reglementează elementele ce țin de stabilitatea economică a țărilor Uniunii Europene.

Ministrul Vosganian a precizat că reducerile nu înseamnă micșorarea veniturilor bugetarilor și nici a investițiilor majore.

“Aceată ordonanță de rectificare nu intervine în fondul de salarii care a fost aprobat pentru personalul care lucrează în domeniul bugetar, și nici nu modifică hotărârile de guvern privind creșterea salariilor în domeniul bugetar”.

Potrivit lui Varujan Vosganian se reduc cheltuieli la ministere și instituții de stat care se făceau cu achiziționarea de automobile, aparate de aer condiționat sau lucruri similare.

Suma totală care se reduce este de 1,1 miliarde de euro.

Ministerul Apărării va avea o reducere de fonduri de 800 de milioane de lei, de la Ministerul Agriculturii se vor reduce 450 de milioane și de la Ministerul Sănătății 430 de milioane.

De asemenea, reduceri importante vor fi și la ministerele Educației, Mediului și Transporturilor.

În schimb vor fi majorate unele cheltuieli ale bugetelor locale cu peste 950 de milioane de lei, pentru a acoperi impactul determinat de cheltuielile efectuate de administrațiile locale cu împrumuturi interne și externe.