Liderul social-democrat Adrian Nastase crede ca in 2012 nu vom mai avea partide.

Pentru ca, votul uninominal functioneaza in SUA sau Anglia, "dar acolo sunt practic doar doua partide care se infrunta". La noi, insa, situatia este alta: avem multe partide, asa cum avea si Rusia postsovietica. Iar vecinilor de la est nu le-a mers "experimentul" cu uninominalul, arata Nastase pe blogul sau personal.

"Va reamintesc faptul ca, pe timpul lui Yeltin, in Rusia, s-a introdus, cu mare entuziasm, votul uninominal pentru Parlament(...). Putin, la recentele alegeri parlamentare, a eliminat votul uninominal si a reintrodus votul pe liste de partide, deoarece partidele nu prea mai existau in Rusia", explica social-democratul.

"M-am referit la alegerile parlamentare din toamna trecuta din Rusia, gandindu-ma cum vor fi, la noi, alegerile - nu din acest an, ci cele din 2012 - tot uninominale sau pe liste de partid? Pe urma, m-am mai gandit si m-am intrebat daca in 2012 vom mai avea partide. Pana la urma, m-am hotarat sa o las balta pentru seara asta, sa beau un pahar de vin si, ca un bun roman, sa-mi spun: ce-o fi, o fi. Noroc cu rusii".

Dar faptul este consumat: "Marti, la Camera, a fost adoptata noua lege electorala - pentru Parlament, introducandu-se votul uninominal, de fapt un fel de vot preferential". (...) In final, cu entuziasm (inclusiv cu votul meu) cei 322 - sau aproximativ - de parlamentari au votat un nou experiment".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.