Presedintele Traian Basescu si liderii partidelor parlamentare au semnat miercuri pactul pentru educatie.

Conform documentului, semnatarii se angajeaza solemn ca in toate actiunile lor viitoare referitoare la educatie sa urmareasca: modernizarea sistemului si a institutiilor de educatie in perioada 2008 - 2013, asigurarea, prin alocarea bugetara anuala, a minimum 6% din PIB pentru educatie si a minimum 1% din PIB pentru cercetare, transformarea educatiei timpurii intr-un bun public, realizarea unei educatii scolare obligatorii de 10 ani si garantarea accesului neingradit la educatie gratuita pana la absolvirea liceului, descentralizarea financiara, curriculara si de resurse umane, adoptarea principiului "finantarea urmeaza elevul/ prescolarul" si a principiului finantarii multianuale in invatamantul universitar.

Documentul mai prevede ca semnatarii se angajeaza sa adopte Carta drepturilor si libertatilor in educatie si sa defineasca arii de educatie prioritara pentru depasirea decalajului dintre mediul rural si cel urban.

Conform Pactului, educatia permanenta va deveni baza sistemului educational din Romania si va fi extinsa astfel incat pana in 2013 sa includa anual cel putin 12% din forta de munca activa a tarii.
In document se precizeaza ca prevederile se aplica nediscriminatoriu invatamantului in limba romana, in limbile minoritatilor nationale si in limbi de circulatie internationala.

"Initiatorii Pactului vor desemna o comisie care sa monitorizeze aplicarea acestuia si sa prezinte anual in Parlament un raport privind progresele in realizarea obiectivelor."

"Documentul va fi supus dezbaterii publice, iar cele opt obiective vor fi reperele elaborarii in maximum 18 luni a unei strategii coerente si unitare privind sistemul si institutiile de educatie", se mai arata in document.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.