Deputatii vor sa avem si noi o "Casa Alba" a noastra. Adica un sediu fix in care sa locuiasca presedintele Romaniei in functie, indiferent cine ar fi el. Conducerea Camerei Deputatilor a primit saptamana trecuta un proiect de lege inedit: acesta vizeaza transformarea Vilei Lac III intr-un fel de Casa Alba bastinasa, adica locuinta tuturor presedintilor nostri, incepand cu Traian Basescu.

Propunerea apartine unui deputat PSD, Eugen Nicolicea, care cere modificarea Legii locuintei in sensul indicarii concrete a locuintei presedintelui Romaniei. "in lege se spune ca presedintele beneficiaza de o casa de protocol pusa la dispozitie de RAPPS si atribuita prin-tr-o Hotarare de Guvern, fara a fi nominalizata o locatie anume", spune pesedistul. Actul normativ propus de el ar evita, dupa parerea sa, situatia penibila in care se cauta la inceputul fiecarui mandat o locuinta adecvata pentru presedintele Romaniei, iscandu-se astfel tot felul de scandaluri.

Plus ca stabilirea unei locuinte pentru seful statului mai taie si din cheltuirea la cinci ani o data a unor sume grase de bani. Exemplele care motiveaza propunerea legislativa sunt Casa Alba a presedintelui american si locuinta premierului britanic care raman aceleasi indiferent de detinatorul functiei. Un alt argument in favoarea stabilirii unui domiciliu fix pentru presedinte pe perioada mandatului este si cel al asigurarii sigurantei acestuia, a aratat deputatul PD Daniel Buda, care e de acord cu initiativa.

"Mi se pare absolut normal ca Romania sa aiba o casa a carei destinatie sa fie locuinta pentru presedinte", ne-a spus democratul. si colegul sau de partid, Romeo Raicu, e de acord, ca sa nu mai avem de fiecare data cand se schimba mandatul scandal ca unora le place sau nu domiciliul din perioada mandatului. "O locuinta pentru presedintele in functie ar fi si un semnal pentru cei care detin locuinte de serviciu de la RAPPS sa le paraseasca la sfarsit de mandat si sa nu caute tot felul de chitibusuri legale pentru a le cumpara".

Liderul grupului PRM din Camera Deputatilor, Lucian Bolcas, a agreat si el ideea, deoarece "exista o traditie si este si europeana ca presedintii in functie sa aiba o locuinta a lor". impamantenirea acestei traditii ar insemna respect fata de institutia prezidentiala, considera peremistul. Doar secretarului Biroului Permanent, liberalului Titu Gheorghiof, nu i-a suras ideea, sustinand ca "pentru cinci ani de mandat nu vad necesitatea transformarii unei cladiri in locuinta permanenta". in opinia sa, exista deja o resedinta prezidentiala (Palatul Scrovistea), iar desemnarea altei cladiri ca domiciliu al presedintelui in functie ar fi doar "marirea patrimoniului imobiliar al presedintiei".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.