Presedintele PSD, Mircea Geoana, estimeaza ca PSD va obtine la viitoarele alegeri locale un scor electoral apropiat de palierul de 30 la suta.

"La locale, in sondaje, suntem astazi in jur de 28%, ceea ce inseamna ca in conditii de mobilizare si in conditii normale vom fi in palierul de 30% si mai mult, care este palierul natural al PSD-ului", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, la Alba Iulia, Mircea Geoana, citat de Mediafax
.
Legat de acestea, Biroul Permanent al PSD a decis ca alegerile sa fie pregatite pentru sistemul de vot uninominal, tinandu-se cont ca acest sistem ar putea fi introdus si pentru alegerea presedintilor de Consilii Judetene. Geoana a spus ca aceasta masura ar fi o noutate care va schimba dinamica electorala.

"Trebuie sa fim pregatiti si sa procedam neintarziat la pregatirea alegerilor locale si parlamentare pe un sistem electoral uninominal de sus pana jos. Este foarte posibil si foarte probabil ca si presedintii de Consilii Judetene sa fie alesi prin vot direct. Este o noutate, un pas inainte din punct de vedere al responsabilizarii decidentilor politici fata de electorat la nivel de Parlament si de Consiliu Judetean. Evident, acest lucru va schimba dinamica electorala si acest lucru va trebui luat in seama la alegerea celor mai buni candidati pentru Consiliile Judetene", a spus Geoana.

Geoana a mai spus ca "PSD este principalul beneficiar al unui sistem de vot uninominal, pentru ca avem partidul cu cea mai mare resursa umana din intreaga tara. Astazi, cei de la PD nu voteaza pentru alegerea uninominala a presedintilor de Consilii Judetene pentru ca nu au suficient de multi oameni sa-i puna si la primarii, si la Consiliile Judetene.

Din punctul de vedere al personalitatilor cunoscute, la nivel local PSD-ul este principala forta politica. Ei stau mai bine ca noi la partea de bani, pentru ca au stiut sa-si umple buzunarele". Geoana a adaugat ca, in mod normal, saptamana viitoare la primul plen al Camerei Deputatilor ar trebui ca legea privind votul uninominal sa fie adoptata.

El a precizat ca PSD insista ca in aceasta lege sa fie inclus si amendamentul copiat din legea Guvernului legat de alegerea presedintilor de Consilii Judetene.

Liderul PSD a explicat ca in conditiile in care nu va exista un vot favorabil la amendamentul pe care PSD il va reprezenta in plen privind alegerea presedintelui de Consiliu Judetean, atunci se va reactiva cea de-a doua lege, care de fapt este legea principala ce s-a intors de la Presedintie si de la Curtea Constitutionala in care este inclus atat votul uninominal pentru parlamentari, cat si pentru presedintele Consiliului Judetean.

Presedintele PSD s-a plans, totodata, ca partidul sau este dezavantajat din punctul de vedere al banilor pe care ii detine pentru lupta electorala, insa este avantajat din punctul de vedere al calitatii oamenilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.