Liderii locali amenin c pleac dac Geoan nu va impune amendamentul ca efii C.J. s fie alei uninominal.

Pesedistii s-au certat ieri in Biroul Permanent pe tema uninominalului, ei avand de ales intre cele doua proiecte de lege care exista in Parlament.

Tabara lui Nastase a castigat disputa, PSD urmand sa conditioneze votarea uninominalului de alegerea directa a presedintilor de CJ.

Potrivit Gandul, sefii Consiliilor Judetene au venit ieri la Bucuresti pentru a-i cere imperativ lui Mircea Geoana sa faca tot posibilul ca marti, in plenul Camerei Deputatilor, amendamentul PSD referitor la alegerea uninominala a sefilor CJ sa treaca. Baronii locali au impus conducerii de la Bucuresti ca, in caz contrar, partidul sa nu voteze legea uninominalului. Au fost si voci care au amenintat ca pleaca din partid.

"Este logic sa se adopte votul uninominal la parlamentari si la consilii judetene. Din nefericire, in acest moment, s-a reactivat un alt proiect de lege care nu contine si alegerea prin vot uninominal a presedintilor de consilii judetene", a declarat Marian Oprisan, presedintele CJ Vrancea, citata de Curentul.

"Se pare ca celelalte partide nu doresc acest lucru. Azi la Biroul Permanent National trebuie sa lamurim care este pozitia PSD cu privire la aceasta chestiune. PSD trebuie sa spuna ferm ca celelalte partide nu doresc votul uninominal", a adaugat Oprisan.

Aceeasi opinie au avut-o majoritatea presedintilor de CJ, mai putin cei de la Ilfov, Salaj si Suceava, care considera ca nu au sanse sa fie alesi pe vot uninominal.

Potrivit Romania Libera, unii lideri s-au plans ca daca ar fi vot uninominal si pentru presedintii de consilii judetene, partidul nu ar putea face fata fara un suport financiar masiv din partea filialelor bogate care sa le ajute pe cele care nu stau bine financiar.

In comisia de cod electoral, amendamentul PSD privitor la votul uninominal pentru CJ fusese respins, din cauza ca reprezentantii PD-L se abtinusera, iar cei ai PNL si UDMR votasera impotriva pe motiv ca o astfel de prevedere ar putea fi contestata la Curtea Constitutionala, cu sanse mari sa fie admisa. Baronii au reclamat o intelegere oculta intre politicienii de la centru.

EVZ scrie ca la nivelul conducerii PSD, opiniile sunt impartite. Mircea Geoana le-a promis baronilor ca va sustine propunerea lor. El a precizat insa ca PSD nu va conditiona sustinerea uninominalului de aplicarea sa si la presedintii de CJ. Nici Ion Iliescu nu s-a aratat foarte incantat de alegerea baronilor pe sistemul uninominal. Mai transant s-au exprimat insa liderii din Transilvania, care considera ca acest sistem i-ar dezavantaja deoarece in cel putin 5-6 judete ar castiga UDMR. Adrian Nastase, in schimb, a apreciat ca „partidul ar avea de castigat de pe urma acestei decizii“ si le-a promis sprijin baronilor.

Hrebenciuc le-a spus colegilor sai ca o varianta mai rapida de adoptare a uninominalului ar fi sprijinirea unui proiect de lege, care zace in Parlament de prin 2005.

Ziua, informeaza ca la sfarsitul intrevederrilor, Mircea Geoana,a declarat ca PSD doreste o lege a uninominalului care permite alegerea prin acest sistem si a presedintilor de CJ, sugerand ca daca nu se ajunge la o intelegere pe legea Pro Democratia,PSD ar putea cere reluarea dezbaterii pe proiectul Guvernului,abandonat intre timp.

Varianta de vot uninominal pe care o cer baronii PSD este aceea cu un singur tur de scrutin. Cu alte cuvinte, castigator este desemnat cel care obtine cel mai mare numar de voturi, chiar daca nu are majoritatea de 50% plus unu.

In acest moment, presedintii sunt alesi de consilierii judeteni in urma negocierilor. Nu de putine ori un presedinte are nevoie de voturile a doi-trei consilieri de la alte partide, iar voturile sunt tranzactionate pe bani grei. La intalnirea de ieri cu conducerea PSD, baronii au explicat ca prin votul uninominal s-ar scapa de problema negocierilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.