Comisia de Cod electoral a adoptat articolul privind pragul electoral din legea votului uninominal.

Membrii Comisiei de Cod electoral au adoptat ieri cu 10 voturi pentru, 1 contra (PC) si 3 abtineri (UDMR si PRM) un prag electoral de 5% pentru partidele politice la alegerile parlamentare.

Potrivit Gardianul, pragul electoral pentru aliantele politice a fost stabilit dupa formula “5+3+1+1”, adica maximum 10 la suta. Astfel, pentru o alianta formata din 2 partide pragul este de 8%, pentru cele formate din trei partide de 9%, iar pentru cele alcatuite din patru sau mai multe formatiuni de 10%.

S-a votat totodata (12 pentru si 2 contra) si un prag alternativ care este valabil pentru partidele care nu au obtinut 5%. In acest caz, pentru a ajunge in Parlament, este necesar ca partidul respectiv sa cistige minimum 6 colegii uninominale la Camera si 3 la Senat, fara obligativitatea obtinerii in Colegiu de catre candidatii respectivi a unui procent de 50 plus un vot. Paradoxal, un partid care nu obtine 5%, dar cistiga, sa spunem, 20 de colegii la Camera si numai 2 la Senat, nu va accede in Parlament, informeaza Cotidianul.

Cu o saptamana in urma, Comisia de cod electoral a adoptat principiile fundamentale ale legii privind votul uninominal, precum si o mare parte a articolelor de lege, ramanand in discutie doar prevederile legate de pragul electoral si modalitatea de atribuire a mandatelor. Membrii Comisiei de cod electoral au fost de acord, in unanimitate, ca legea votului uninominal va trebui sa respecte ca principii votul uninominal intr-un singur tur de scrutin, depunerea unei singure candidaturi din partea partidelor intr-un colegiu uninominal si redistribuirea proportionala a mandatelor.

In cadrul sedintei BPC de ieri, liberalii au decis ca, pana la adaptarea votului uninominal, sa refuze orice discutii cu celelalte partide parlamentare, referitoare la alegerile anticipate sau pe alte teme politice. "Pana cand legea votului uninominal va fi aplicabila, inclusiv promulgata, sa nu se astepte nimeni sa faca vreo discutie politica cu noi, inclusiv referitoare la alegeri anticipate", a declarat presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, citat de Curierul National.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.