La Parchetul National Anticoruptie au inceput, ieri, audierile in dosarul privitor la stenogramele PSD. Prima audiere a fost cea a secretarului executiv al PSD, Dorina Mihailescu. Tot ieri, timp de aproximativ o ora si jumatate, in acelasi dosar, a fost audiat, in aceeasi calitate de martor, si secretarul general al PSD, Dan Matei Agathon. Cazul se afla in atentia procurorilor de la Serviciul anchete speciale din cadrul PNA.

Audierile au fost demarate in absenta procurorului general adjunct Adrian H. Miclescu, coordonator al Sectiei de combatere a coruptiei, structura care are in compunere si Serviciul anchete speciale. Procurorul Miclescu se afla in delegatie in interes de serviciu la Talin - Estonia, unde participa la un seminar pe probleme de Antifrauda, si a ordonat - sustin surse judiciare - secretizarea oricarei informatii legate de acest dosar. Secretarul general al PSD Dan Matei Agathon a declarat ca a raspuns intrebarilor fomulate in cadrul audierii sale, la PNA, in cazul stenogramelor Delegatiei Permanente, spunand "numai adevarul", dar a refuzat sa ofere detalii, pentru a nu influenta mersul anchetei.

"Nu pot spune decat ca am raspuns la toate intrebarile formulate de procuror, am spus numai adevarul si ca am incredere ca PNA va efectua o cercetare in conformitate cu prevederile legale. Am adus si probe in sustinerea declaratiilor pe care le-am facut", a afirmat Agathon, citat de Mediafax. El a mai afirmat ca, pana in acest moment, la sediul partidului nu au sosit invitatii pe numele altor persoane pentru a participa la astfel de audieri.

"Pot fi fapte de coruptie"

Dupa cum se stie, la inceputul anului 2005, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si-a declinat competenta in cazul denuntului primit de la mai multe organizatii civice, considerandu-se ca eventualele fapte de coruptie care ar reiesi din stenogramele unor sedinte ale Delegatiei Permanente a PSD sunt de competenta procurorilor lui Ioan Amarie.

Denuntul formulat de Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki, Agentia de Monitorizare a Presei, Alianta Civica, Asociatia Pro-Democratia, Asociatia Revolutionarilor Fara Privilegii, Asociatia Studentilor la Facultatea de Stiinte Politice, Centrul de Resurse Juridice, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania si Societatea Timisoara a fost inregistrat la Sectia de Relatii cu Publicul, Secretariat si Economico-Administrativa din cadrul PICCJ. Procurorii de la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului Instantei Supreme au intocmit dosarul penal cu numarul 5/P/2005, deschis in data de 4 ianuarie 2005.

In urma evaluarii continutului denuntului, potrivit dispozitiilor Codului de Procedura Penala referitoare la verificarea competentei, anchetatorii au constatat ca aspectele sesizate "pot intruni elementele constitutive ale infractiunii prevazuta de articolul 13 din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie". Articolul stipuleaza ca "fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid sau intr-o formatiune politica, intr-un sindicat ori intr-o asociatie fara scop lucrativ sau fundatie si care foloseste influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite se pedepseste cu inchisoare de la un an la cinci ani".

Calitatea de martor e instabila

Dupa publicarea in presa a unor fragmente din stenogramele sedintelor Delegatiei Permanente PSD, atat liderul partidului, Adrian Nastase, cat si alti membri ai conducerii formatiunii politice au negat autenticitatea acestora, invocand faptul ca au fost transmise mass-media de catre unul dintre liderii PNL, Cristian Boureanu. Unii membri ai conducerii PSD au recunoscut ca o parte dintre problemele prezentate in stenograme au fost discutate in Delegatia Permanenta a partidului.

Conform unor surse judiciare, strategia anchetei vizeaza, mai intai, audierea tututor membrilor Delegatiei Permanente a PSD, timp in care se lucreaza si la probarea autenticitatii stenogramelor si a difuzarii publice neeronate a discutiilor din care reiese imixtiunea politica si abuzul de functie al unor persoane care detineau functii importante in Executiv. Pe lista viitoarelor audieri se afla si fostul premier Adrian Nastase, dar si fostul ministru al Justitiei Rodica Stanoiu. Reamintim ca, in orice dosar, calitatea de martor, asa cum o au, deocamdata, cei ce urmeaza a fi audiati, nu este batuta in cuie, ea putand sa fie schimbata oricand, in functie de elementele care apar in dosar pe parcursul anchetei.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.