Premierul Tariceanu a admis ca se gandeste la organizarea alegerilor generale concomitent cu cele locale, pe baza votului uninominal, asa cum vrea si PSD.

„Va trebui sa ne gandim foarte serios la posibilitatea sa organizam alegerile parlamentare, sa le devansam, in asa fel incat eforturile noastre sa fie mai eficient utilizate. Este vorba de resursele umane si financiare pentru organizarea unei campanii“, a declarat Tariceanu la Galati, la reuniunea Ligii Alesilor Locali ai PNL, informeaza Ziua.

"In conditiile in care votul uninominal va fi adoptat rapid, si premise exista - cel putin la nivel declarativ, PSD si PD-L au declarat ca sunt in favoarea acestui lucru -, in conditiile in care acest proiect va fi adoptat curand, exista o ratiune in plus pentru a analiza posibilitatea decalarii alegerilor si a organizarii alegerilor simultan, in asa fel incat sa avem o noua baza pe care sa facem alegerile pentru Parlamentul European", a declarat Tariceanu, fara a specifica insa despre ce alegeri e vorba, respectiv daca se refera la suprapunerea datei alegerilor locale si a celor parlamentare.

Tot potrivit Gandul, seful Guvernului a mai spus ca, oricum, posibilitatea de a organiza alegeri anticipate exista si este la indemana Guvernului si a primului-ministru.

Premierul a mai spus ca data la care se vor desfasura alegerile locale ar putea fi stabilita saptamana viitoare. „Data alegerilor locale va fi stabilita foarte curand, probabil ca saptamana viitoare. Ministerul de Interne ne va prezenta un memorandum in legatura cu data alegerilor. Ele se vor tine la timp“, a declarat Tariceanu, citat de Gardianul.

Cotidianul scrie ca reactia lui Tariceanu a fost salutata imediat de presedintele Mircea Geoana, la citeva minute dupa alegerea lui Adrian Nastase in fruntea Consiliului National. “Salut faptul ca premierul Tariceanu intr-un moment de luciditate a invocat posibilitatea organizarii parlamentarelor o data cu localele”, a spus Geoana.

Nu a fost singurul gest de simpatie aratat de pesedisti liberalilor. Social democratii par sa fi renuntat la ideea depunerii unei motiuni de cenzura la adresa Guvernului, mizind mai degraba pe demisia acestuia. Astfel, PSD afirma intr-o rezolutie adoptata vineri de Consiliul National ca alegerile anticipate, organizate in baza votului uninominal, sint solutia "democratica si rationala" pentru iesirea din criza politica.

In documentul mentionat, social democratii sustin ca vor utiliza “toate instrumentele” pentru iesirea din blocajul politic si pentru organizarea anticipatelor, dar au refuzat sa precizeze explicit ca vor utiliza motiunea de cenzura pentru provocarea acestora.

Cotidianul mai scrie ca tot ieri Premierul a declarat ca va analiza motivarea CCR in cazul Noricai Nicolai si in functie de aceasta va inainta Presedintiei propunerile oficiale privind Ministerul Justitiei. Dar surse liberale afirmau ca este posibil ca premierul sa amine inaintarea propunerilor pentru MJ si MAp, urmind sa dispuna prelungirea cu inca 45 de zile a interimatului lui Teodor Melescanu la Justitie si pastrarea sa in functia de ministru al Apararii pina dupa Summitul NATO din 2-4 aprilie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.