PSD si PC cer Guvernului, prin motiunea simpla depusa ieri, la Senat, sa negocieze cu Federatia Rusa pentru stoparea cresterii pretului la gaze, pacura si carbune si sa prezinte in Parlament un program national de lupta impotriva saraciei si rapoarte asupra starii de sanatate a tinerei generatii.

Textul motiunii „Stop degradarii nivelului de trai, stop iresponsabilitatii din sectorul energetic!”, semnata de 39 de senatori PSD si PC, are ca motto articolul 47 din Constitutie, potrivit caruia “Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent”, informeaza Mediafax. Social-democratii si conservatorii doresc initierea unor negocieri reale cu Federatia Rusa pentru stoparea cresterii pretului la gazele naturale, carbunele, pacura importate si promovarea participarii Romaniei in proiecte alternative de transport al hidrocarburilor catre Europa de Vest.

Semnatarii motiunii mai cer Guvernului sa ia masuri „imediate” pentru protejarea puterii de cumparare a cetatenilor cu venituri medii si mici si instituirea unor mecanisme specifice de compensare a cheltuielilor cu intretinerea locuintei pentru cei aflati sub pragul saraciei. In cererea trimisa, cele doua partide mai solicita Guvernului sa prezinte in Parlament un program national actualizat de lupta impotriva saraciei si a saraciei severe, cu masuri concrete si etape de derulare. De asemenea, Guvernul trebuie sa prezinte in Parlament, la interval de trei luni, un raport privind starea de sanatate a tinerei generatii din Romania si aprobarea unui program national de masuri pentru asigurarea securitatii alimentare a acesteia.

„Extinderea fenomenului de coruptie fara condamnarea in instanta a vreunui corupt, lipsa de eficienta si instabilitatea in functionarea institutiilor statului, inlocuirea criteriilor de competenta cu cel al atasamentului fata de partide si conducatorii acestora, accentuarea decalajelor externe si izolarea Romaniei in plan extern reprezinta doar cateva elemente caracteristice evolutiilor din societatea romaneasca in ultimii trei ani”, precizeaza semnatarii motiunii.

De asemenea, PSD si PC mentioneaza ca preturile au crescut spectaculos: la gaze naturale cu 100%, la paine cu 80%, la apa si canal cu 80%, la lapte cu 75%, la energie termica 60-100%, la carne cu 60%, la ulei cu 45%, la energie electrica cu 19%.

„Scopul acestei motiuni este, pe de o parte, acela de a trage un semnal de alarma in legatura cu impactul direct pe care derapajele macroeconomice il au asupra agravarii fenomenului de saracie in Romania, prin scaderea drastica a puterii de cumparare a persoanelor cu venituri mici si medii, iar, pe de alta parte, de a solicita Guvernului sa actioneze urgent in sensul limitarii extinderii acestui fenomen”, au explicat reprezentantii celor doua partide.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.