"Nicaieri ca acasa" - un posibil slogan spre uzul Guvernului, care incearca sa-i atraga inapoi in Romania pe cetatenii plecati la munca in strainatate.

Ministerul Muncii a prezentat in sedinta de miercuri a cabinetului o nota in aceasta privinta.
Masura este menita sa acopere deficitul de forta de munca din Romania.

Si, potrivit premierului Tariceanu, primii vizati sunt cetatenii romani din Italia si Spania.
Un prim pas va fi facut peste cateva zile la Roma, in Italia, unde va fi organizata o bursa a locurilor de munca din Romania.

Autoritatile si reprezentanti ai diferitelor companii din Romania, in principal din sectorul constructiilor, vor pune la dispozitia lucratorilor romani din Italia un numar de 1.500 posturi din tara, printr-o bursa a locurilor de munca pe care Guvernul o va organiza la Roma peste zece zile.

Oferta va include atat salarii atractive, cat si acordarea de tichete de masa si cazare asigurata, a declarat, miercuri, premierul Calin Popescu Tariceanu.

"Vrem sa ii stimulam pe muncitorii romani din strainatate sa revina in tara", a spus domnul Tariceanu.
Incurajarea natalitatii, stoparea emigratiei, utilizarea tuturor resurselor de munca interne, dar si limitarea sau controlarea cresterilor exagerate de personal in administratiile locale reprezinta principalele masuri pregatite de Guvern pentru prevenirea aparitiei unei crize pe piata muncii, a anuntat, la sfarsitul lunii ianuarie, ministrul muncii, Paul Pacuraru.

El a aratat ca exista riscul ca, in urmatorii doi ani, Romania sa se confrunte cu o criza pe piata muncii din cauza evolutiei demografice, iar deficitul fortei de munca sa blocheze dezvoltarea, in lipsa unor masuri.
Ministrul Muncii a enumerat o serie de masuri incluse in planul de actiune privind piata muncii, precum stoparea emigratiei, utilizarea tuturor resurselor interne de forta de munca, inisierea unui program national de crestere a ocuparii in mediul rural, infiintarea unui post de agent de ocupare in fiecare primarie, prin care sa fie furnizate informatii referitoare la oportunitatile de angajare si cariera.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.