Procurorul general cere promovarea unei ordonante care sa reglementeze ocuparea posturilor in procuratura.

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi cere guvernului sa promoveze o ordonanta de urgenta care sa reglementeze modul in care sunt ocupate posturile in procuratura. Solicitarea vine in contextul in care raportul interimar pe justitie prezentat luni la Bruxelles si care se refera, printre altele, la criza de specialisti din procuratura.

Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, declara ca modul - diferit - in care sunt ocupate locurile din magistratura reprezinta o problema. Astfel, sunt procurori care au absolvit in urma unor examene foarte dure Institutul National de Magistratura, in timp ce alti procuri au intrat in magistratura pe baza unui interviu la Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit procurorului general aceasta din urma modalitate nu a fost una tocmai fericita, pentru ca "nu ne-a conferit toate garantiile de profesionalism de care avem nevoie in Ministerul Public."

Doamna Kovesi e de parere ca lucrurile ar putea fi reglementate prin elaborarea unei ordonante de guvern prin care sa se stabileasca modul de ocupare a posturilor in magistratura. Insa, fostul ministru de justitiei, Tudor Chiuariu, in prezent consilier pe probleme juridice al primului ministru, a declarat la BBC ca o rodonanta in acest sens exista inca de anul trecut si va intra in vigoare la jumatatea acestui an.

"De la 1 iunie 2008 nu se va mai intra in magistratura pe baza de interviu, ci numai prin concurs." "Fie ca vorbim de concurs organizat la terminarea facultatii, prin Institutul National de Magistratura, sau pentru juristii care au vechime de 5 ani, concurs tot prin INM." "Deci, din punctul asta de vedere, Guvernul a luat o masura si cred ca situatia se va remedia", a declarat la BBC fostul ministru al justitiei.

Raportul interimar prezentat la inceputul saptamanii la Bruxelles aminteste, printre altele de criza de magistrati din Romania. In raport se vorbeste de peste 500 de posturi vacante in procuratura.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.