Se pare ca Dan Voiculescu, dupa ce a ajuns la Londra, a fost atins de mirajul Tamisei. Parlamentarul PUR si, totodata, patronul Antenei 1 si al Jurnalului National, a declarat ca doreste sa initieze un proiect de lege prin care sa se specifice faptul ca patronii de trusturi mass-media sa nu aiba dosar penal. La randul lui, Ion Cristoiu a subliniat ca a adus chiar el cateva amendamente proiectului legislativ propus de liderul umanist.

Ion Cristoiu a pus conditii initiativei lui Voiculescu

Ion Cristoiu a declarat, ieri, ca "se impune o lege pentru patronii de presa care sa contina, pe langa propunerea lui Dan Voiculescu, conform careia acestia nu ar trebui sa aiba dosar penal, inca doua conditii: 1. Dovada ca exista in cont o suma de bani, care sa fie destinata exclusiv infiintarii ziarului, a televiziunii sau a radioului, deoarece s-ar evita acest fenomen - al crearii a tot felul de ziare sau televiziuni -, lipsit de suport economic puternic si care pot deveni, astfel, vulnerabile presiunilor politice. 2. Actionariatul (impreuna cu procentajele pe care le detine acesta) sa fie tiparit in caseta redactionala, pentru ca exista publicatii cu proprietari mascati". Cristoiu a subliniat ca liderul umanist a acceptat cele doua propuneri ale sale.

C.T. Popescu: Sunt de acord cu acest proiect de lege

Cristian Tudor Popescu a subliniat, ieri, ca, in principiu, este de acord cu acest proiect de lege. "Eu sunt pentru transparentizarea proprietatii in mass-media, modul prin care se poate realiza o astfel de lege, insa, cred ca mai poate fi adaptat", a declarat Popescu, referindu-se la propunerile lui Cristoiu.

"Noi, oricum, vom afisa in caseta redactionala actionarii nostri si procentele pe care le detin acestia, insa nu cred ca dovada existentei unui cont, in vederea formarii unui post de televiziune, ziar sau post de radio, este viabil". In acest sens, el a subliniat ca o persoana poate varsa o suma de bani in contul unei alte persoane inainte ca aceasta sa-si formeze trustul de presa, astfel putandu-se ocoli una dintre conditiile puse de Cristoiu lui Voiculescu.

Rosca Stanescu: La un S.A. legea e inaplicabila

Sorin Rosca Stanescu a declarat, ieri, ca, daca acest proiect de lege "ar fi initiat de un om serios si nu de o zdreanta politica, atunci ar putea fi luat in discutie, in masura in care ziarele, televiziunile si posturile de radio sunt SRL-uri. Daca e vorba de o societate pe actiuni, e o aberatie, pentru ca poate sa intre oricine intr-o astfel de societate, fiind imposibil sa controlezi o astfel de situatie".

Pe de alta parte, Stanescu a precizat ca "Dan Voiculescu este cel mai mare chiulangiu din Parlamentul Romaniei pentru ca sta la Londra. Nu poate face propuneri legislative de pe malul Tamisei, legislatia tarii fiind apanajul Parlamentului".
De asemenea, Stanescu a subliniat ca a facut o propunere relativ asemanatoare Clubului Roman de Presa prin care toti directorii de ziar, redactorii-sefi, proprietarii de presa organizati sub forma unei societati cu raspundere limitata sa faca declaratii de avere. "Propunerea nu a fost acceptata!", a conchis Stanescu.

Nicolaescu: Atentie maxima in relatia cu presa

Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a apreciat, pornind de la declaratia lui Dan Voiculescu, ca "ar trebui sa fim foarte atenti la o asemenea initiativa, pentru ca orice forma de discriminare a drepturilor unui om devine de neacceptat, dar, daca ar exista un consens din partea jurnalistilor, atunci lucrurile pot prinde contur". Intrebat daca este oportun sa se elaboreze acest act normativ, in momentul de fata, si daca acesta constituie o prioritate pentru actualul Guvern, Nicolaescu a facut apel la libertatea fiecaruia de exprimare si la capacitatea de prioritizare a parlamentarilor privind importanta propunerilor legislative.

Corlatean: Trebuie actionat cu prudenta

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a opinat ca "atunci cand vine vorba de presa, de libertatea presei, de relatia jurnalisti-patronat, trebuie sa se actioneze cu prudenta. Insa, in afara oricarui act normativ care vine sa o reglementeze, "si presa isi are propriile reglementari", a subliniat Corlatean.

Daniela Popa, in acord cu initiatorul

Vicepresedinta Camerei Deputatilor, Daniela Popa, a declarat, joi, pentru A.M.Press, ca liderul partidului umanist, din care face parte, intentioneaza sa avanseze in Parlament un proiect de lege care sa reglementeze cadrul obtinerii titulaturii de patron de presa. Contactata telefonic, Popa a precizat ca a purtat, la Londra, cu Dan Voiculescu, o discutie in acest sens. Astfel, in cadrul unei "discutii private", Voiculescu i-a vorbit despre intentia de a propune o lege care sa aiba in prim-plan presa.

Dat fiind faptul ca mass-media reprezinta a patra putere in stat, "deci ca jurnalistii sunt formatori de opinie", actul normativ va aduce in lumina reflectoarelor aceasta realitate, dar trebuie sa fie respectat un minimum de conditii, a precizat Popa. "Timp de o luna o sa ne informam, dupa care vom redacta textul initiativei", a intarit aceasta.

Mai mult, al doilea om ca importanta in Camera Deputatilor a ramas surprins cand i-am spus ca stirea, in care Voiculescu isi declara intentia de a propune o asemenea lege, a aparut, tot joi, in presa centrala. Reactia ar fi justificata numai in ipoteza in care se prefera tinerea in secret a tentativei legislative, pe care umanistii au de gand sa o puna sau nu la cale. " Poate era vreun ziarist care tragea cu urechea de la masa vecina", a marturisit Daniela Popa.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.