La doar cateva luni de la inceperea noului mandat legislativ, raportul Putere-Opozitie dovedeste stabilitatea politica fragila din cadrul Senatului. Coalitia a intampinat deja dificultati in trecerea unor legi organice, motiv suficient pentru a modifica actualul Regulament al Camerei superioare a Parlamentului.

Problemele rezultate din unele neclaritati existente in precizarile prezentului Regulament al Senatului s-a facut resimtite chiar de la inceputul mandatului noii Puteri.
Nereusita Aliantei de a-si impune ca presedinti ai celor doua Camere ale Parlamentului propriii candidati a introdus pe agenda politica necesitatea modificarii reglementarilor privind alegerea si, implicit, revocarea din functie a conducatorilor Senatului si Camerei Deputatilor.

De altfel, intre regulile de organizare a Senatului nu exista nici o precizare referitoare la o posibila schimbare din functie a presedintelui acestei Camere.
Ca atare, pe parcursul ultimelor luni, senatorii Aliantei D.A. au cautat tot felul de pretexte pentru a-l ameninta cu debarcarea pe actualul presedinte al Senatului, social-democratul Nicolae Vacaroiu.

Absentii prezenti

Printre primele propuneri pentru modificarea Regulamentului se regaseste, desigur, cea privind posibilitatea schimbarii presedintelui Senatului, pe baza principiului ca, daca acesta a fost numit prin votul plenului, tot la fel poate fi si revocat din functie.
De altfel, pe birourile membrilor comisiei s-au adunat deja teancuri intregi de documente cu propunerile de completare si modificare a Regulamentului, venite din partea tuturor grupurilor parlamentare.

Reprezentantii Aliantei au venit cu sugestia introducerii votului prin corespondenta, folosit si cu ocazia aprobarii proiectului de revizuire a Constitutiei.
Liberalul Nicolae Vlad Popa, membru al comisiei, a explicat ca acest amendament este necesar din perspectiva unei tot mai intense participari a parlamentarilor romani la lucrarile forurilor europene. "Nu se poate da peste cap toata procedura de vot pentru ca nu avem o modalitate de exprimare a votului", a argumentat el.

Aliatii ar fi avantajati si de introducerea in Regulament a unei zile de vot final pe proiectele deja dezbatute. Aceasta masura ar duce la eliminarea situatiilor de pana acum, cand Coalitia nu a reusit sa treaca anumite legi organice din cauza absentelor unor senatori.
In opinia lui Nicolae Vlad Popa, in acest mod s-ar rezolva si propunerea aliatilor de a introduce "ora guvernamentala", cand primul-ministru si reprezentantii Guvernului trebuie sa fie prezenti in Parlament pentru a raspunde la interpelari. Astfel, in fiecare luni, ministrii care au si functia de senatori vor fi prezenti in Parlament atat pentru votul final, cat si pentru a raspunde sesizarilor colegilor.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.