Deputatii juristi vor rediscuta modificarile la Codul Penal privind raspandirea de informatii false si inalta tradare, dupa ce toate partidele, mai putin PD-L si PC, au cerut retrimiterea la comisie pentru discutii aprofundate, iar mai multi deputati au spus ca legea o vizeaza pe Monica Macovei.

Retrimiterea a fost aprobata cu 136 de voturi pentru si 52 impotriva, apartinand PC si PD-L, primul care a cerut rediscutarea fiind deputatul PRM Lucian Bolcas. El a aratat ca nu este corect sa se adauge amendamente pe alta tema decat cele ce faceau obiectul propunerii initiale, apartinand lui Serban Nicolae. "Nu-mi place aceasta operatiune de carpire a unor zdrente, pentru ca actualul Cod Penal este o haina zdrentuita", a argumentat Bolcas, care s-a declarat insa de acord cu necesitatea de a reglementa inalta tradare, desi el a calificat incercarea de a acoperi discrepanta dintre Constitutie si legea penala drept "stangace".

Cat priveste pedepsirea celor care comunica sau raspandesc stiri, date sau informatii false, Bolcas a militat pentru amendarea articolului propus de Eugen Nicolicea in sensul sanctionarii doar a faptelor care se savarsesc cu intentie. "Ziaristii sunt sunt oameni ca si noi, daca vreti sunt colegii nostri si trebuie sa se bucure de aceleasi drepturi si raspunderi", mai perorat el despre statutul reprezentantilor mass-media.

Initiatorul controversatului amendament, pesedistul Eugen Nicolicea, a protestat impotriva interpretarii ca "daca e stire trebuie sa se refere la ziaristi". El a invocat chiar si o serie de sinonime arhaice ale cuvantului "stire", cum ar fi veste, semn, cuvant, mujdea. "Stirea a existat inainte de presa, deci", a concluzionat el, cerand retrimiterea la comisie pentru inlocuirea cuvantului stire cu unul dintre sinonime, eliminarea lui sau adoptarea propunerii lui Bolcas.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a aratat ca PNL sustine retrimiterea la comisie. El a subliniat ca introducerea in legea penala a infractiunii de inalta tradare "trebuie reglementata". Liberalul s-a pronuntat si pentru pedepsirea raspandirii de informatii false, cu mentiunea ca nu ii poate viza decat pe cei ce au sau au avut calitatea de demnitari. "Am vazut cum oameni ce au avut functia de demnitari au inceput sa atace tara", a spus Olteanu.

Depuatul PC Sergiu Andon a continuat ideea, aratand ca Monica Macovei este in vizorul Parlamentului in aceasta chestiune. El a aratat ca dezincriminarea raspandirii de informatii false ce aduc atingere sigurantei a fost facuta in 2005 l"a presiune, printr-un subterfugiu", "la inghesuiala", "cu acesele de presiune asupra Parlamentului" pe care le-ar fi facut Monica Macovei, cu scopul de apoi de a "periclita" Romania "prin difuzarea de neadevaruri dovedite". Conservatorul a sustinut ca nu este vorba de o "personificare" a legii, asa cum a acuzat PD-L, ci de faptul ca Parlamentul "isi trage inspiratia din viata". In cele din urma, PC nu a sustinut retrimiterea la comisie, pe motiv ca este nevoie de legi separate pentru operarea acestor modificari.

Singurul partid care a criticat modificarile a fost PD-L. Astfel, liderul deputatilor democrat-liberali, Cristian Radulescu, a protestat fata de o propunere legislativa "sucita" pentru a se adresa doar unor persoane incomode politic - Monica Macovei si Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.