Laszlo Tokes a tinut o scurta cuvantare in plenul Parlamentului European unde, la fel de scurt, ne-a desfiintat.

Laszlo Tokes si-a inceput activitatea in Parlamentul European. (In limba maghiara.) Ceea ce, asa cum era absolut previzibil, nu e deloc de bun augur pentru Romania.

Reprezentantul presedintiei la Strasbourg, o spun nu neaparat ironic, pentru ca un eurodeputat ar fi de dorit sa fie racordat la initiativele de politica prezidentiala ale tarii care l-a trimis in capitala Uniunii Europene, asadar, in fine, romanul de etnie maghiara Laszlo Tokes a tinut o scurta cuvantare in plenul Parlamentului European. Unde, la fel de scurt, ne-a desfiintat. Ca una zicem si alta facem si ca in Romania exista legi discriminatorii. Asta in rezumat, tot pe scurt. Fiindca Laszlo Tokes nu a vorbit decat un minut.

Prima parte a asertiunii de mai sus este destul de vaga, chiar daca ea a facut trimitere la democratia din Romania. Lucrul asta se poate spune despre orice tara si tocmai de aceea, mie cel putin, mi se pare o rautate gratuita. Cu prevederile legale discriminatorii insa, e ciudat. UDMR e bine mersi. La guvernare, multumesc de intrebare. In tribunale, am inteles eu, te poti exprima in limba materna.

Prin Ardeal am vazut o gramada de placute inscriptionate bilingv. O fi totusi pe undeva, ceva, daca spune Tokes. Dar ce? O fi “tiganca imputita”? O fi “am intalnit si eu un armean cumsecade”? Dar astea nu sunt prevederi legale! Atunci? Din cuvantarea lui Sogor Csaba, unul dintre cei doi udemeristi care ar fi trebuit sa fie trei daca nu-l impingea Basescu de la spate pe Tokes, care la randul sau a vorbit in maghiara in Hemiciclu, s-a dedus ca la initiativa conservatorilor s-ar face referire. Una care spune ca pentru dobandirea cetateniei romane trebuie sa cunosti engleza. Nu. Chineza. Nu. Franceza. Nu. Romana dom'le, ca te ia cu fiori pe sira spinarii, zau asa. Primo: legea a fost reclamata la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, condus de un cetatean roman de origine maghiara, care n-a avut nicio obiectie. Secundo: textul nu este inca lege si el va fi amendat de catre initiatori prin introducerea unei prevederi conform careia pensionarii (adica acea categorie care se presupune ca nu ar mai putea invata o limba) sunt exceptati.

Din toate cele de mai sus rezulta doua concluzii. Una ar fi ca Laszlo Tokes s-a manifestat pur si simplu cu o rautate gratuita la adresa Romaniei. Adica a luat cuvantul asa, telelee-lee, ca sa mai dea un ghiont imaginii tarii. Intr-un minut nu apuci, nici daca esti in carciuma, sa-i spui cuiva ceva argumentat, decat sa faci o afirmatie gen “esti prost”. Asta a facut Laszlo Tokes. S-a ridicat in doua picioare si ne-a facut vai de capul nostru, amarastenii civilizatiei occidentale. Scurt. Cum am auzit-o eu pe una in piata, ca “barbatii ie bestii si minte”. Tokes stia ca nu are nici loc, nici rost sa faca o dezbatere aplicata pe tema legilor si a democratiei romanesti, mai ales ca drapelul nostru national care flutura in fata Hemiciclului vorbeste de la sine. Pe de alta parte, Tokes stia ca va fi preluat de media din tara si din strainatate. Nu numai de cea a tarilor membre UE. Poate si de cea din Moldova, de exemplu. Rezulta: Laszlo Tokes nu a urmarit decat o provocare. Si-a facut incalzirea. S-a prezentat, cum ar veni, si-a pus cartea de vizita in fata fiecarui europarlamentar.

A doua concluzie. Sogor Csaba - membru al UDMR-ului cu acte in regula - s-a trezit si el sa tina isonul la cele interpretate de Tokes. Pe o partitura nu la fel de vocala, mai tra-la-la, asa. Drepturi ale comunitatilor, pacate ale comunitatilor, bucurie mare, declarata, ca poate vorbi in maghiara in Parlamentul European. Aici ne-a facut cu ochiul. Scriam in Cronica Romana, imediat dupa alegerile din noiembrie, ca intrarea lui Laszlo Tokes in PE va duce la radicalizarea UDMR. Era previzibil. Deocamdata Csaba si Winkler se acomodeaza si arunca priviri furise la ce mai face Tokes. Care in niciun caz nu e singur, nu e lasat de izbeliste la Strasbourg. Pot sa pun pariu ca are in spate o armata de sfatuitori si de oameni care ii fac lobby. O fi avand si ceva bani in afara de salariu. Basescu nu a stiut ce face anul trecut, cand l-a inghesuit in caruta Romaniei spre UE pe Laszlo? Nu-si dadea seama de ceea ce era evident pentru oricine? Absurd. Dorinta lui de a se razbuna pe UDMR-ul care a contribuit la suspendarea sa a fost insa atat de mare, incat a primat. In privinta Romaniei, compasiunea presedintelui s-a manifestat printr-un calcul aritmetic: lasa ca in jumatate de mandat parlamentar, nu se poate intampla mare lucru. Ramane de vazut cat de lungi vor fi cei doi ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.