Presedintele PSD, Mircea Geoana, i-a transmis astazi sefului statului o scrisoare in care isi reitereaza sprijinul pentru uninominalul Guvernului, dupa ce Basescu ii scrisese ca 81,9% dintre votantii PSD la euroalegeri s-au pronuntat pentru sistemul propus de PSD in 2005.

Potrivit scrisorii deschise remise NewsIn de catre PSD, Geoana ii transmite lui Basescu ca a fost "primul lider" care, in 2005, a sustinut in Parlament proiectul de vot uninominal, in timp ce Basescu era, la vremea respectiva, un adversar declarat al acestui sistem de vot uninominal. Geoana il acuza pe poresedinte pentru ca, impreuna cu actualul PD-L, a blocat adoptarea votului uninominal prin declansarea referendumului si prin votul impotriva proiectului PSD.

"Dupa cum stiti foarte bine, singura solutie pentru a avea vot uninominal in 2008 este rezolvarea rapida a obiectiilor de neconstitutionalitate ridicate de catre Curtea Constitutionala ca urmare a solicitarii dumneavoastra", este mesajul lui Geonaa catre Basescu. Totodata, presedintele PSD il acuza pe seful statului ca ii ignora pe acei romani care nu au votat pentru uninominal, mai numerosi decat cei ce au votat pentru intr-o proportie covarsitoare.

"Trebuie sa constat ca in scrisoarea dumneavoastra continuati sa impartiti cetatenii tarii in doua categorii, in functie de interesul politic de moment. Acest tip de discriminare, care privilegiaza patru milioane de romani care au decis sa participe la referendum, pe care dumneavoastra ii considerati “activi politic”, in detrimentul celorlalti 16 milioane pe care alegeti sa ii ignorati, reprezinta o atitudine nepotrivita pentru Presedintele Romaniei", incheie Geoana.

Raspunsul vine dupa ce, in scrisoarea trimisa la inceputul saptamanii, Basescu ii transmisese lui Geoana ca 81,9% dintre votantii PSD la alegerile europarlamentare s-au pronuntat pentru uninominalul majoritar in doua tururi. In plus, Seful statului recunoaste din nou "paternitatea" social-democratilor asupra proiectului si le cere sa fie consecventi, informeaza NewsIn.

Seful statului a trimis tuturor liderilor de partide o scrisoare in care le cere sa sprijine uninominalul in doua tururi, in contextul in care proiectul declarat neconstitutionat de CCR a intrat in dezbaterea comisiilor juridice ale Parlamentului. Diferentele de opinie intre partide s-au facut vizibile inca de la prima sedinta, in conditiile in care liberalii au propus eliminarea listei de rezerva, UDMR si PSD votarea acesteia, iar PD dezbaterea intregului proiect de lege pentru a avea o lege perfecta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.