Accesul la documentele neclasificate ar putea fi simplificat. Arhivele Nationale ale Romaniei supun de luni dezbaterii publice un proiect de modificare a legii arhivelor.

Proiectul ar urma, in primul rand, sa liberalizeze accesul la documentele neclasificate.
Este vorba despre documente cu caracter istoric, dar si de acte care pot folosi persoanelor persecutate de fostul regim comunist.

Directorul Arhivelor Nationale ale Romaniei, Dorin Dobrincu, spune ca noua lege a arhivelor ar urma sa stabileasca reguli clare despre cum se creeaza, pastreaza si intrebuinteaza documentele care tin de patrimoniul Romaniei.
Si asta pentru ca, precizeaza Dorin Dobrincu, actuala lege a lasat ca multe documente care nu reprezinta secrete de stat sa fie oprite de la accesul public.
"Accesul la arhivele Securitatii, accesul la arhivele Ministerului Apararii, accesul la arhivele constituite de Partidul Comunist si de structurile sale subordonate a fost deosebit de greoi si aici a fost marea miza”.
“De aceea, in noul proiect de lege am pornit de la premisa ca arhivele din Romania trebuie sa se deschida", spune la BBC domnul Dobrincu.

Este vorba, dupa cum mai spune directorul Arhivelor Nationale, Dorin Dobrincu, despre documente istorice intocmite de Partidul Comunist din Romania incepand cu anul 1921 si pana in 1989, dar si despre acte care pot demonstra unele drepturi de proprietate sau pot sa ajute la recunoasterea unor drepturi pentru persoanele care au fost persecutate de fostul regim comunist.
In opinia istoricului Stejarel Olaru, proiectul de lege a arhivelor este important pentru ca permite accesul la toate documentele redactate de structurile fostului regim comunist si de organizatiile apropiate regimului.
"Sunt diverse documente, de la stenogramele discutiilor la cel mai inalt nivel politic, documente administrative care se refera la nivelul de salarizare si beneficiile pe care le aveau cei din sistem. Sunt documente absolut diverse, de la cele cu caracter tehnic la cele cu caracter profund politic", spune Stejarel Olaru la BBC.
Domnul Olaru insista ca, daca proiectul de lege a arhivelor ar fi aprobat, orice persoana interesata ar putea sa primeasca un astfel de document.
Actuala lege a arhivelor nationale, valabila din 1996, impune o serie de conditii pentru accesul la documentele de arhiva.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.