Tribunalul Bucuresti a admis ieri cererea de inregistrare a Partidului Civic Maghiar (PCM) in Registrul partidelor politice din Romania.

Hotararea poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti de procuror sau de Partidul Solidaritatii Democratice pentru Egalitate de sanse si o Societate mai buna, in calitate de intervenient dupa cum informeaza Romania Libera. Obiectivul principal al noii formatiuni politice este de a se constitui drept o alternativa la UDMR in cadrul comunitatii maghiare din Romania. Iar principalul obiectiv politic al PCM este cistigarea autonomiei Tinutului Secuiesc.

O eventuala atragere a episcopului Laszlo Tokes in aceasta ecuatie ar aduce noilor actori politici un efect nesperat: o buna parte din udemeristii radicali, simpatizanti ai ideii de autonomie, ar putea parasi Uniunea pentru a se alatura acestui partid. "Suntem in relatii omenesti si politice foarte stranse. Suntem recunoscatori fata de prestatia dansului si dorim sa avem permanent relatii bune de conlucrare", a declarat liderul PCM Szasz Jeno pentru Adevarul. In prezent, in Transilvania exista 12 organizatii teritoriale ale PCM, urmand a fi infiintate noi filiale in zonele in care traiesc maghiari.

Curentul arata ca electoratul maghiar din Romania nu este suficient de mare pentru a permite intrarea in Parlament a doua formatiuni unguresti. In conditiile esecului UDMR la referendumul pentru demiterea sefului statului si semiesecului de la europarlamentare, aparitia PCM poate lasa Uniunea, pentru prima oara dupa 12 ani, in afara Parlamentului.

Liderii UDMR nu se arata prea ingrijorati de infiintarea PCM. Vad insa in noul partid o incercare a presedintelui Traian Basescu de a obtine voturi in rindul electoratului maghiar. „Pina acum, presedintele Traian Basescu a avut doar un partid romanesc, PD-L. De acum are si un partid maghiar”, a declarat presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor pentru Cotidianul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.