Trecerea a 90.000 de ha de teren forestier din proprietatea publica a statului in cea a Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor starneste in continuare controverse la nivelul Camerei Superioare a Parlamentului. Proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei in cauza a fost respins de catre Senat si aprobat de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala.

Senatorul PSD Antonie Iorgovan (foto) a adus ieri o serie de argumente juridice potrivit carora proiectul initiat chiar de catre Guvernul Nastase este neconstitutional.Ca atare, un grup de 26 de senatori PSD si PPRM a sesizat ieri Curtea Con-stitutionala in legatura cu actul normativ. Potrivit "parintelui Constitutiei", ordonanta si, implicit, legea de adoptare a acesteia nu trebuiau atribuite Camerei Deputatilor, ca si Camera decizionala, deoarece fondul ei este de competenta Senatului.

90.000 de hectare la granita cu Ucraina

Antonie Iorgovan a argumentat aceasta pozitie sustinand ca legea aduce atingere securitatii nationale. Potrivit lui Iorgovan, daca zeci de mii de hectare de paduri cu toate amenajarile, inclusiv adaposturi subterane, sunt trecute din proprietatea publica a statului in proprietatea privata, realizarea obligatiei constitutionale a statului de a asigura resursele apararii nationale se face cu mult mai multa dificultate."Este de prisos sa amin-tim care este importanta celor 90.000 ha din punct de vedere strategic, tinandu-se seama ca este vorba de terenuri la granita de nord-est a Romaniei, la granita cu o zona care este departe de a fi intr-o situatie de stabilitate politica si militara", se arata in sesizare.

In plus, a argumentat senatorul PSD, daca se admite ca fiind normala practica de atribuire in proprietate unei singure Arhiepiscopii a 90.000 ha de padure, se creeaza un precedent. In urma unei asemenea improprietariri, si restul de 26 de episcopii sau arhiepiscopii vor fi indreptatite sa solicite acelasi lucru.Ulterior, in spiritul tolerantei si al respectului reciproc intre Biserica Ortodoxa Romana si celelalte culte, ultimele vor fi si ele indreptatite sa-i solicite statului roman adoptarea unei legi de improprietarire.
"In aceasta situatie, statul ar mai avea doar o suveranitate, fara substanta", a concluzionat Iorgovan.

Sursa: Realitatearomaneasca.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.