Congresul extraordinar al PC a degenerat intr-un scandal monstru dupa ce Dan Voiculescu a refuzat sa organizeze turul doi de scrutin pentru alegerea presedintelui, desi preferata sa nu obtinuse 50% plus unu din voturile exprimate.

„Rusine! Rusine!“ Asta i-au strigat ieri in fata lui Dan Voiculescu aproape jumatate dintre delegatii la Congresul extraordinar al PC, care avea drept principal punct pe ordinea de zi alegerea unui nou presedinte. Cel care figureaza in arhivele Securitatii sub numele de cod Felix a inghitit cu greu afrontul si i-a indemnat pe protestatari sa iasa afara din sala. „Aici nu se vocifereaza. Afara!“

Scandalul a fost declansat dupa ce fostul lider al PC, actualmente presedinte fondator, a decis, de unul singur, sa nu se mai desfasoare un al doilea tur de scrutin pentru alegerea noului presedinte al partidului. Si asta desi nici unul dintre candidati nu a obtinut cota de 50% plus un vot, conform prevederilor art. 72, alin. g. din statutul care tocmai fusese votat de plenul Congresului.

Deputatul Daniela Popa a obtinut 570 de voturi, presedintele CJ Prahova, Florin Anghel, 557, iar pe pozitia a treia s-a clasat senatorul Sabin Cutas, cu 85 de sufragii. Pentru a se obtine presedintia din primul tur de scrutin erau necesare 601 voturi.
Cu toate acestea, Dan Voiculescu a proclamat-o invingatoare pe Daniela Popa. In acel moment, mai bine de jumatate din sala a inceput sa protesteze si sa solicite organizarea unui al doilea tur de scrutin.

Amenintat cu o catastrofa, Dan Voiculescu a recurs la un siretlic, dar tot in afara statutului: i-a solicitat celui de-al treilea clasat sa declare cui ii cedeaza voturile. O procedura inexistenta in sistemele elective si nemaiintilnita in Romania postdecembrista. Declarind la microfon ca acorda cele 85 de voturi obtinute Danielei Popa, senatorul Sabin Cutas a decis practic ceea ce era hotarit de multa vreme: oficializarea inscaunarii in fotoliul de lider al PC a unei persoane care, potrivit unor surse apropiate, va actiona 100% la comanda lui Dan Voiculescu. La fel si noul secretar general al PC, ales ieri, Codrut Seres.

Ce a urmat este greu de descris. Lipseau doar scutierii pentru a avea in fata ochilor imaginea manifestatiilor de la inceputul anilor '90. Mai mult de jumatate dintre delegati au parasit sala congresului, scandind „Demisia! Demisia!“ si „Rusine! Rusine sa va fie!“. Foarte multi au inceput sa-si rupa carnetele de partid („Voiculescu 2%, pe noi sa nu mai contezi“) si au plecat acasa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.