Vicepreședintele Parlamentului European, Miquel Angel Martinez, a arătat cu degetul spre Romania, susținand că situația de pe scena politică creează o stare de ingrijorare in randul europenilor.

"Ceea ce se intamplă pe scena politică nu este la nivelul calității oamenilor din Romania și suntem foarte serios ingrijorați in această privință", a spus Martinez, citat de Rompres. Acesta a arătat că lupta dintre șeful statului și premier, precum și referendumul care a avut loc pentru suspendarea lui Băsescu "sunt lucruri care creează o imagine pe care noi, ca prieteni ai Romaniei, nu o așteptam și nu o dorim"

Tot el considera ca situatia de pe scena politica romaneasca, alimenteaza o stare de ingrijorare la nivelul UE, cu privire la capacitatea conducerii Romaniei de a face fata provocarilor si responsabilitatilor integrarii. “Multi oameni se intreaba daca aceasta tara, cu un asemenea nivel de instabilitate, nu face decat sa o transfere la nivelul Uniunii Europene si daca este in stare sa-si duca la capat responsabilitatile. Din fericire noi, socialistii europeni, cei care au incredere in poporul roman mai mult decat in conducerea tarii, am reusit sa facem presiuni ca Romania merita”, a afirmat oficialul european. Vicepresedintele PE a apreciat ca in orice tara sunt tensiuni politice, dar ca este important cum sunt directionate acestea. El a subliniat, in context, ca problemele unei tari membre UE nu mai sunt ale acelei tari, ci ale Uniunii in ansamblu dupa cum relateaza Cronica Romana.

Jurnalul National atrage atentia ca el este al doilea oficial european care a adus critici Romaniei anul acesta. Vicepreședintele grupului socialist din PE Hannes Swoboda a atras și el atenția recent, in contextul cazului Norica Nicolai, că imaginea Romaniei se deteriorează din cauza acestor certuri, iar reforma in justiție este afectată.