Deputatii au inregistrat in perioada februarie-octombrie 2007 peste 3.000 de absente la sedintele de plen si de comisii. Nici un deputat nu a fost sanctionat, pentru ca toate absentele apar ca fiind motivate.

Intre 5 februarie si 31 octombrie 2007, in 51 de sedinte ale plenului Camerei Deputatilor s-au inregistrat, oficial, 1.521 de absente. In sedintele din comisiile de specialitate, tot in aceeasi perioada (de regula, comisiile importante au avut in medie 11 sedinte pe luna) s-au inregistrat 1.650 de absente. Totalul pe sapte luni (doua luni au fost de concediu, iar statistica pentru lunile noiembrie si decembrie 2007 este in lucru la ora actuala - n.a.) de activitate parlamentara se ridica la 3.171 de absente.

Aceste date sint preluate din listele de prezenta ale deputatilor la sedintele de plen si din comisii. In realitate insa, numarul absentelor este mult mai mare, deoarece, se stie, in foarte multe situatii, unii deputati, in exces de colegialitate, semneaza „condica“ si pentru absenti. Din observarile facute la fata locului, la fiecare sedinta de plen, de regula, sint semnati de catre colegi intre 10 si 20 de deputati care nu sint prezenti. Precizam ca nu am contabilizat absentele ministrilor, ale europarlamentarilor si ale celor doi deputati care au decedat, despre care se stia ca se afla in tratament medical.

Fruntasii chiulului sint aproape zilnic la televizor, dar ajung foarte rar acolo unde i-a trimis electoratul.

Podiumul absentelor este ocupat, in ordine, de liberalul Gabriel Zamfir cu 105 absente la apel (51 in plen/54 in comisii), Victor Ponta (PSD) - 89 (36/53) si liderul PIN, Cozmin Gusa, - 71 (30/41). Primii 10 in topul celor cu prezenta cea mai redusa inre-gistreaza 635 de absente, adica o cincime din totalul absentelor oficiale. Mai este de semnalat ca, exceptind deputatii Anca Petrescu (PRM) si independentul Dumitrescu Zamfir, ceilalti opt din „Top 10“ sint politicieni tineri sau foarte tineri.

„Asii“ absentelor au explicat pentru Cotidianul de ce se afla in fruntea acestui top. „Eu am foarte multe proiecte si angajamente pe care le-am facut in campania electorala. Realizarea acestor proiecte m-a tinut mai mult prin circumscriptia mea, Ilfov, unde ele se afla in derulare. In plus lucrez si la proiectul zonei metropolitane Bucuresti, care de asemenea imi ia foarte mult timp“, ne-a declarat deputatul PNL, Gabriel Zamfir. Intrebat daca totusi numarul mare de absente nu a generat discutii in partid, Zamfir a raspuns: „Da, au fost discutii atit in unele sedinte de grup, cit si in unele sedinte ale Delegatiei Permanente a PNL. Am dat explicatii si am fost inteles“.

Victor Ponta spune ca a uitat sa semneze condica: „Numarul mare de absente care apar in dreptul meu la Comisia juridica se justifica astfel: in unele situatii, pur si simplu am uitat sa semnez condica; in alte situatii, pentru a evita unele conflicte cu colegi de-ai mei de partid, am preferat, pe rind, sa nu stam in sala. In ceea ce priveste absentele din plen, eu nu mi le explic. Toata lumea, toata presa ma vede in fiecare zi pe holurile Camerei. Chiar nu inteleg ce este cu absentele respective“, ne-a precizat Victor Ponta.

La rindul sau, Cozmin Gusa are o explicatie: „Absentele se datoreaza deplasarilor in teritoriu sau in strainatate pe care le fac pe linie parlamentara, precum si activitatii mele de presedinte de partid, care, de asemenea, cere numeroase deplasari in teritoriu. Precizez ca, fiind independent, nefacind parte din nici un grup parlamentar, nu are cine sa-mi motiveze absentele. Imi justific absentele si eu, si Lavinia Sandru, prin referate pe care le trimit Secretariatului General, si in toate referatele, ultima propozitie suna astfel: 'Rog sa nu-mi fie platite zilele de absenta>>. Sint singurul parlamentar care am cerut sa nu fiu platit pentru zilele pe care nu le petrec in Camera“, ne-a mentionat Cozmin Gusa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.