Presedintele Traian Basescu i-a cerut ieri ministru interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, sa inceapa urmarirea penala a opt fosti si actuali demnitari ai PSD si PNL.

Potrivit Cotidianul, primul pe lista transmisa de Traian Basescu pe adresa interimarului de la Justitie este fostul prim-ministru Adrian Nastase. Ex-premierul si presedintele s-au confruntat direct in cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidentiale din 2004. Urmatorul pe aceeasi lista este succesorul lui Basescu la Ministerul Transporturilor, Miron Mitrea. In solicitarea trimisa lui Teodor Melescanu sint vizati chiar colegi de partid cu acesta: Tudor Chiuariu, Victor Babiuc, Decebal Traian Remes si Paul Pacuraru. Doar acesta din urma mai este in functia de ministru, fiind titularul portofoliului de la Munca si Protectie Sociala. De la UDMR a fost trimis in fata procurorilor Nagy Zsolt, fost ministru al Comunicatiilor, iar de la PC, Codrut Seres, fost titular al portofoliului Economiei si Comertului.

Incuviintarea trimiterii celor opt fosti si actuali demnitari in fata procurorilor a fost facuta publica printr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Adevarul prezinta pe scurt dosarele celor opt demnitari suspecti de savarsirea unor fapte de coruptie.

Adrian Nastase, premier, decembrie 2000 - decembrie 2004, este cercetat in mai multe dosare la DNA printe care si dosarul 'Zambaccian' unde este acuzat de luare de mita si trafic de influenta.

Tudor Chiuariu, ministrul justitiei aprilie - decembrie 2007 si Zsolt Nagy, ministrul comunicatiilor - decembrie 2004 - iunie 2007, sunt cercetati pentru abuz in serviciu in dosarul "Posta". Procurorii DNA ii acuza pe Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy ca au avizat un act normativ privind trecerea din proprietatea publica in proprietatea privata a statului a unui teren si o cladire de pe Calea Victoriei aferent aflate in administrarea Companiei Nationale Posta Romana.

De asemenea, fostul ministru UDMR al comunicatiilor mai este cercetat si pentru tradare prin transmitere de secrete in dosarul privind scurgerile de informatii din domeniul energetic.

Codrut Seres, ministrul economiei - decembrie 2004 - decembrie 2006, este cercetat de Parchetul General in dosarul scurgerilor de informatii din domeniul energetic.

Victor Babiuc, ministrul apararii - decembrie 1996 - martie 2003, este cercetat in dosarul privind schimbul de terenuri dintre Gigi Becali si MapN, fiind acuzat de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor statului.

Miron Mitrea, ministrul transporturilor - decembrie 2000 - decembrie 2004, este cercetat pentru luare de mita, instigare la fals si uz de fals, dosar disjuns din dosarul Zambaccian.

Decebal Traian Remes, ministrul agriculturii - aprilie - octombrie 2007, este cercetat pentru luare de mita si trafic de influenta. Acesta este acuzat ca a aranjat anumite licitatii iar in schimb ar fi primit 15.000 de euro, palinca si caltabosi.

Paul Pacuraru, ministrul muncii aprilie 2007 - prezent, este acuzat de luare de mita. El este cercetat ca ar fi intervenit in Gorj pentru ca firma fiului sau sa obtina contracte de consultanta pe bani publici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.