Un grup de senatori PSD a luat ieri pozitie impotriva declaratiilor lui Ion Iliescu referitoare la retragerea trupelor romanesti din Irak. Iliescu a facut respectiva propunere in situatia tensionata creata in urma rapirii jurnalistilor romani. O declaratie asemanatoare a facut si Victor Ponta. Iata insa ca senatorii au incercat ieri sa spele imaginea partidului, misiune ingreunata de vestea arestarii lui Omar Hayssam, membru important al PSD si sponsor al partidului, pusa in legatura cu rapirea jurnalistilor. George Cristian Maior, fost ministru secretar de stat in MApN, a sustinut ca pozitia oficiala a PSD este aceea a necesitatii continuarii implicarii noastre in Irak.

Singura dorinta a PSD in acest sens ar fi aceea a existentei unui calendar care sa presupuna o evaluare a situatiei la fiecare sase luni sau la un an, in urma careia sa se ia o decizie de continuitate, de rearanjare a sistemului de forte in teatrul respectiv de lupta sau de retragere. Senatorul PSD a declarat raspicat ca "restul sunt declaratii personale si nu reprezinta partidul". In acest fel, Iliescu a fost discret pus la colt. Si fostul sef de Stat Major Mihail Popescu a precizat ca atata vreme cat militarii romani sunt in Irak pe baza unor acorduri cu aliatii "nu e de buna credinta sa clamam retragerea trupelor la un an dupa ce ne-am atins scopul strategic de a intra in NATO". In plus, problema retragerii trupelor nu trebuie judecata oportunist, simplist sau sub imperiul emotionalitatii", crede actualul senator PSD.

Cat a fost vorba de declaratii generale, senatorii au fost curajosi. Intrebat insa cum se impaca aceasta pozitie oficiala a PSD cu declaratiile lui Iliescu, Mihail Popescu a spus ca l-a intrebat cu o zi inainte pe Iliescu despre respectiva afirmatie si acesta a negat ca ar fi spus asa ceva. Datul inapoi al fostului presedinte, care nu e primul de acest fel, nu scuteste insa PSD de incurcatura. Cel putin despre Victor Ponta Mihail Popescu a avut curajul sa declare ca nu se pricepe la aceste lucruri. Dar cum sa spuna despre Iliescu asa ceva?

Senatorii au fost si mai incurcati cand au fost intrebati de Omar Hayssam. George Maior a incercat sa delimiteze PSD de omul de afaceri sirian si a amintit de intentia lui Dan Ioan Popescu de a-l exclude din partid pe Omar chiar in seara zilei de ieri. Maior crede ca "implicarea lui Omar a fost grotesca de la bun inceput si ar fi trebuit luate de atunci masuri". Si senatorul Ilie Sarbu a dorit sa separe imaginea partidului de Omar Hayssam, solicitand "sa facem deosebire intre partid si oamenii partidului".

Atata vreme insa cat partidul e format din oameni de acest fel, a-i departaja pe acestia de partid inseamna a desfiinta partidul. Sarbu a transmis apoi mesajul ca "oricine l-a luat in brate pe Hayssam va raspunde, indiferent cine ar fi!". El a spus insa ca nu are nici un argument la ora actuala pentru excluderea lui Hayssam din partid si ca "nu putem forta mana filialelor", atitudine cu care a justificat si pastrarea lui Iacubov in PSD. Cristian Maior insa a fost de parere ca Omar ar trebui dat afara.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.