Premierul Calin Popescu-Tariceanu a venit ieri-dimineata, val-virtej, in fata parlamentarilor PNL in incercarea de a preintimpina modificarea noilor declaratii de avere.

Dupa o intilnire cu ministrul justitiei, Monica Macovei, ce a avut loc luni, in rindurile ambelor grupuri liberale din parlament incepea sa se concretizeze intentia de a reduce din categoriile de valori ce trebuie declarate de demnitari. Vazindu-se in fata unei situatii inedite, in care propriii parlamentari sa nu sustina ordonanta guvernului de imbuanatire a declaratiilor de avere, Tariceanu a venit personal sa-i convinga pe parlamentarii din partidul sau ca trebuie sa sustina varianta guvernului.

Contre politice

Ieri-dimineata, la ora 9.00, toti senatorii si deputatii PNL au fost convocati de seful guvernului sa vina la discutii pe marginea noilor declaratii de avere. Dupa emiterea ordonantei prin care demnitarii trebuiau sa declare mai toate bunurile, de la bijuterii pina la afacerile sotiilor sau copiilor, s-au petrecut doua evenimente care au dat peste cap proiectele guvernului. Pe de o parte, in Comisia juridica de la Senat, prin complicitatea senatorilor PSD, PUR si PNL, s-a scos obligatia ca si copii sa-si marturiseasca veniturile.

Pe de alta parte, la Camera Deputatilor a fost demarata o actiune a parlamentarilor puterii de eliminare din formularele declaratiilor de avere a referirilor la bunurile de tipul bijuterii sau opere de arta detinute (de exemplu tablourile). Aceasta ultima intentie i-a fost comunicata direct ministrului justitiei, Monica Macovei, careia deputatii liberali i-au spus ca le este teama ca vor fi calcati de hoti.

"Va temeti?"

Suparat de indisciplina propriilor parlamentari, Tariceanu, care este si presedinte PNL, i-a stiins ieri si, destul de nervos, i-a avertizat ca trebuie sa sustina varianta initiala a guvernului fara sa intervina cu modificari in ordonanta. Potrivit unor surse din PNL, premierul s-a aratat surprins de faptul ca tocmai liberalilor le este teama de transparenta averilor. "Nu s-au opus omenii din guvern care au averi considerabile si va opuneti voi? Eu stiam ca cei de la PSD au de ascuns averile pe care le-au acumulat, si nu voi!", ar fi spus Tariceanu la intilnirea cu parlamentarii.

El a cerut o repliere rapida a celor care cred ca nu trebuie declarate bunurile si le-a solicitat sa renunte la eventualele amendamente. Rezultatul acestei intilniri a fost ca nici un parlamentar PNL nu a mai avut curajul sa sufle o vorba impotriva noii forme de declaratie. Potrivit unor surse liberale, saptamina viitoare, in Biroul Permanent al PNL, este posibil sa se discute cazul senatorului Norica Nicolai care, la Senat, a dat tonul modificarii formularelor de avere.

Premierul amina doi ani Bechtel

La intilnirea de o ora si jumatate a lui Tariceanu cu parlamentarii PNL s-a abordat si subiectul constructiei autostrazii Bechtel. Premierul le-a spus acestora ca guvernul nu va avea bani pentru demararea integrala a autostrazii si ca, in prezent, se poarta negocieri cu americanii ca aceasta sa se faca pe bucati, in functie de bugetul public.
Tariceanu ar fi mentionat ca nu se pot contracta nici investitii straine, pe de-o parte pentru ca nimeni nu si-a anuntat intentia de a finanta proiectul, pe de alta pentru ca orice investitie straina ar duce la cresterea deficitului bugetar, lucru neagreat de Fondul Monetar International. Astfel, premierul le-a comunicat ca este posibil ca proiectul Bechtel sa fie blocat din lipsa de fonduri timp de doi ani.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.