Presedintele Traian Basescu a afirmat ca se opune numirii Noricai Nicolai in fruntea Ministerului Justitiei.

Potrivit Cotidianul, seful statului i-a trimis o scrisoare deschisa prim-ministrului Calin Popescu-Tariceanu, in care ii explica faptul se vede “nevoit” sa “respinga candidatura” Noricai Nicolai la sefia Ministerului Justitiei. Totodata, presedintele il “roaga” pe premier sa desemneze “o alta persoana care sa intruneasca conditiile necesare si indispensabile functiei de membru al Guvernului Romaniei si de ministru al Justitiei, tinind cont si de prevederile incidente acestei demnitati, inclusiv ale domeniului pe care il va coordona”.

Traian Basescu isi justifica refuzul de a semna decretul prezidential de numire a fruntasei peneliste la sefia Justitiei, “deoarece perceptia publica negativa cu privire la fapte anterioare in care doamna Nicolai a fost implicata in calitate de senator nu este de natura sa conduca la cresterea increderii in justitia din Romania, nici in rindul populatiei, si nici in rindul partenerilor nostri externi”.

In acest sens, seful statului insista: ”Functia de ministru al Justitiei implica mult mai mult decit indeplinirea conditiilor legale pentru exercitarea oricarei alte functii de membru al Guvernului. Functia de ministru al justitiei presupune, printre altele, "reputatie nestirbita si moralitate", tinind cont de faptul ca ministrul Justitiei este membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, organism format din magistrati, care trebuie sa dea dovada de onorabilitate ce nu poate sa fie umbrita de nici o fapta, si cu atit mai mult de una de notorietate publica. De asemenea, intrucit ministrul Justitiei este si membru al CSAT, voi acorda o atentie deosebita nomanalizarii pentru aceasta functie”.

“As dori sa precizez ca nu anticipez o aplicare a clauzei de salvgardare pe justitie, ci doar va solicit sa gasiti sau, impreuna sa gasim, solutii pentru a diminua perceptia partenerilor nostri europeni ca dupa aderarea la Uniunea Europeana nu ne-am mai respectat angajamentele", il mai avertizeaza Basescu pe Tariceanu, potrivit Adevarul

Iin finalul documentului se precizeaza ca respingerea candidaturii s-a facut tinandu-se cont de prevederile Constitutiei Romaniei si a Deciziei Curtii Constitutionale nr.356/2007.

Romania Libera adauga ca intr-o interventie la Realitatea TV, vicepresedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca partidul sau isi mentine optiunea facuta pentru portofoliul Justitiei. "Atributiile presedintelui in aceste cazuri asu fost stabilite in astfel de cazuri de catre Curtea Constitutionala - vedeti precedentul Cioroianu", a spus Antonescu, referindu-se la intarzirea acceptarii nominalizarii ministrului de externe.

Potrivit Adevarul, Titus Corlatean a calificat, intr-o interventie la Antena 3, gestul presedintelui de a cere premierului o alta nominalizare la Justitie, respingand candidatura Noricai Nicolai, drept un demers regretabil. Corlatean a mai spus ca onorabilitatea unui politician nu se masoara prin perceptia pe care o are publicul si a caracterizat-o pe Norica Nicolai drept un "distins jurist de o onorabilitate in afara oricarei discutii". "Daca ar fi sa discutam despre chestiuni de onorabilitate, poate ne uitam la liderii PD-L sau chiar in curtea Cotrocenilor", a mai adaugat secretarul PSD.

La randul sau, vicepresedintele PSD Victor Ponta a precizat pentru NewsIn ca razboiul dintre palate pe terenul justitiei nu se va incheia decat daca atat presedintele, cat si premierul renunta la functii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.