Din Australia, europarlamentarul Laszlo Tokes ii cere lui Traian Basescu, prin intermediul unui comunicat de presa sa medieze conflictul cu alesii pe listele PD, care se opun acceptarii sale in grupul Partidului Popularilor (PPE) din Parlamentul European (PE).

Reamintindu-i lui Basescu promisiunea pe care i-a facut-o la intalnirea din decembrie de la Cotroceni, ca il va sprijini pe langa presedintele PPE, Wilfred Martens, Tokes ii propune sa-i intermedieze cat mai curand dialogul cu europarlamentarii alesi pe listele PD si PLD (in prezent PD-L), fara acordul carora nu li se poate alatura popularilor, informeaza EVZ.

„In decembrie, am acceptat recomandarea de a nu pune in fata, inca de la inceput, revendicarile noastre de autonomie, astfel incat sa nu exportam in Europa vechiul conflict romano-maghiar”, se arata in comunicatul lui Tokes, informeaza Gandul.

„Cu atat mai surprinzator a fost sa aflu de la fostul primar PD al Oradiei, Petru Filip, acum europarlamentar, ca delegatia romana din PE ar fi decis cu vot secret sa nu fiu sprijinit pentru aderarea la grupul popular. Ulterior, am aflat ca, in realitate, alesii UDMR si ai PLD nici nu au participat la acel vot secret si ca decizia era doar a grupului PD”, arata Tokes.

Potrivit Ziua, in decembrie, democratii au votat impotriva afilierii lui Laszlo Tokes la PPE pe motiv ca acesta a facut lobby pentru autonomia tinutului Secuiesc. Potrivit regulamentului grupului, daca un independent doreste sa se afilieze, el trebuie sa primeasca acceptul membrilor din tara sa, ceea ce nu s-a intamplat, Tokes primind doar doua voturi pentru, din partea UDMR.

"Am votat impotriva primirii domnului Tokes pentru ca toata campania sa si toate materialele de pe site-ul personal se refera la autonomia tinutului Secuiesc. In consecinta, consideram ca domnul Tokes nu poate intra intr-un grup care nu sustine, si acest lucru scris foarte clar in statut - schimbarea frontierelor. In 2007 ca membri ai Uniunii Europene nu ar trebui sa mai avem o asemenea pozitie . In plus, subiectul minoritatilor nationale este tratat extraordinar de bine in Romania", a explicat europarlamrentarul PD Marian Jean Marinescu, relateaza Ziua.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.