Anul politic 2008, va fi un an fierbinte in care vom avea atat alegeri locale cat si parlamentare.

Potrivit Cotidianul, prima parte a anului va fi dominata de rezolvarea, sau nu, a marii restante din 2007, legiferarea sistemului de vot in colegii uninominale.

Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a schitat ieri primii pasi din noul an: „Luni, impreuna cu stafful meu, voi studia motivatia judecatorilor Curtii Constitutionale. O sesiune extraordinara mai devreme de 15 ianuarie nu este posibila, pentru ca foarte multi parlamentari sint plecati in concediu. Eventual, este posibila convocarea unei sesiuni extraordinare in ultima saptamina a lunii ianuarie, pentru a se pune legea de acord cu obiectiile Curtii Constitutionale. Comisia de Cod electoral poate lucra si inainte de o eventuala sesiune extraordinara, important este ca membrii ei sa se adune“, a declarat Olteanu pentru Cotidianul.

Pe scena alegerilor ce vor avea loc in acest an, actorii politici isi schimba rolurile.

Potrivit Gandul, inceputul de an aduce o noua configuratie a clasamentului, cu o rocada in fruntea lui: PSD nu mai este cel mai mare partid din Romania, cedandu-i locul PD-ului (care s-a intarit cu absorbtia PLD-ului si si-a luat un nou nume, PD-L).

PNL este pe pozitia a treia, cu un scor care nu-i va permite sa faca singur guvernarea, dar care il propulseaza in pozitia de partid-balama, util oricarei guvernari in care solistul n-ar obtine 50% plus unu.

Scrutinul pentru parlamentare se desfasoara in premiera fara a fi cuplat de cel pentru Presedintie, informeaza Cotidianul.

Daca se va utiliza sistemul uninominal, varianta Guvernului, „PSD si PD-L vor fi clar avantajate, pentru ca au structuri puternice in teritoriu“, sustine analistul politic Iosif Boda.

„PNL s-ar putea sa se afle intr-o situatie delicata, pentru ca are un electorat disipat, dovada ca la europarlamentare nu a cistigat in nici un municipiu. Oricine are un electorat disipat obtine de regula putine mandate in colegii uninominale. UDMR va cistiga toate colegiile din Harghita si Covasna si cite unul in Mures si Satu Mare si in alte judete cu etnici maghiari, in functie de cum vor fi trasate colegiile uninominale. PNG si PRM nu au sansa sa faca pragul electoral, pentru ca nu au personalitati, cu exceptia liderilor de partid, iar PC va pierde, pentru ca nu se va mai alia nimeni cu el“, apreciaza Iosif Boda.

Alegerile locale se vor desfasura pe 19 sau 25 mai a.c. Daca va intra in vigoare legea Guvernului, atunci, in premiera, presedintii consiliilor judetene vor fi alesi prin scrutin uninominal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.