Presedintele Traian Basescu ar putea semna decretul de numire a Noricai Nicolai in functia de ministru al justiției abia din 2008. Liberalii susțin ca șeful statului așteapta alegerea noului șef al Consiliului Superior al Magistraturii, programată pentru 11 ianuarie, pentru a se asigura că noul ministru nu va influența procesul.

Deși a demisionat de doua saptamani, Tudor Chiuariu are toate sansele sa ramana in fruntea Ministerului Justiției și la inceputul anului viitor. Președintele Traian Băsescu nu a semnat incă nici decretul de eliberare din funcție a acestuia, nici pe cel de instalare a Noricăi Nicolai.

Liberalii bănuiesc că Băsescu nu se grăbește să iscălească documentele respective pentru a se asigura că noul demnitar nu va incerca să influențeze procesul de alegere a șefului CSM, programat pentru 11 ianuarie 2008. Liderii PNL nu se așteaptă ca șeful statului să refuze propunerea lui Tăriceanu pentru MJ, bazandu-se și pe o decizie a Curții Constituționale din primăvara trecută.

Atunci, Traian Băsescu nu a fost de acord cu aducerea lui Adrian Cioroianu la conducerea Afacerilor Externe. CCR a hotărat, la sesizarea guvernului, că președintele nu poate refuza, decat in cazuri excepționale, numirea unui ministru propus de premier și numai pentru motive temeinice, pe care trebuie să le prezinte in scris.