Sociologul Sebastian Lazaroiu, directorul Institutului de sondare a opiniei publice CURS, crede ca rata extrem de redusa de participare la votul de duminica este un avertisment serios pentru Putere, al carei electorat este dezamagit de prestatia de pana acum a guvernantilor. "Rata de participare la vot este catrastrofala, mult sub asteptarile noastre. Ne asteptam sa fie in jur de 35% la suta - scor normal pentru partiale, unde oamenii sunt mai plictisiti -, dar un scor cu 10-15 procente mai mic arata ca mai e ceva la mijloc. Inseamna ca asteptarile oamenilor incep sa se polarizeze negativ fata de Alianta", ne-a declarat Lazaroiu.

El crede ca de vina pentru aceasta stare de lucruri sunt "cresterea preturilor, cacofoniile din coalitia de guvernamant si incoerenta actualei guvernari", la care se adauga scurtimea campaniei electorale, prezentarea de candidati "lipsiti de substanta" si "golul" lasat de Traian Basescu, ramas in perceptia publica drept "Primarul". Sebastian Lazaroiu afirma ca rata scazuta de participare la vot este un semnal si pentru interesul electoratului in caz de alegeri anticipate: "Este de asteptat sa avem aceeasi rata de participare, pentru ca sondajele au aratat ca oamenii nu vor anticipate. In plus, partidele vor apela, probabil, la acelasi tip de campanie si la acelasi tip de mesaj". Directorul CURS crede ca nu numai Alianta a primit un avertisment, ci si PSD: "Este interesant faptul ca, in Sectorul 3, unde locuiesc cei mai saraci bucuresteni si mai putin educati, unde se regaseste deci electoratul pesedist, rata de participare a fost cea mai mica. Este clar ca PSD nu reuseste inca sa intre in dispozitiv".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.