Gheorghe Ciuhandu, presedinte al PPCD si primar al municipiului Timisoara, il acuza pe fostul sef al statului, senatorul PSD Ion Iliescu, de manipulare si denaturare a adevarului referitor la Proclamatia de la Timisoara. Gheorghe Ciuhandu a declarat ieri ca afirmatiile facute sambata la Timisoara de Ion Iliescu potrivit carora "Proclamatia de la Timisoara avea drept componenta esentiala o chemare la separatism, Banatul fata de Romania si fata de Bucuresti" sau "m-am intalnit la acea vreme cu George Serban si i-am explicat ca un astfel de mesaj este periculos, iar ei (autorii Proclamatiei - n.n.) au renuntat la el" sunt complet false. Ciuhandu a explicat ca Proclamatia de la Timisoara a avut o singura varianta: cea citita de George Serban pe 11 martie 1990 din balconul Operei, care nu a fost modificata niciodata, asa cum a afirmat Iliescu.

Punctul pentru care timisorenii au fost acuzati inca de atunci ca ar dori separarea Banatului de Romania a fost Punctul 11 al Proclamatiei, in care se vorbea despre descentralizare, atragerea de capital strain, de crearea unor societati mixte si infiintarea la Timisoara a unei filiale a Bancii de Comert Exterior, fara nici o referire la separatism, "asa cum a incercat si atunci, si acum, dupa 15 ani, sa acrediteze aparatul de dezinformare al lui Ion Iliescu". "Nici nu se pune problema ca acest punct sa fi aparut in aceasta forma la insistentele lui Ion Iliescu intrucat domnia sa s-a intalnit cu reprezentantii Societatii Timisoara doar pe 19 martie 1990, la opt zile dupa citirea Proclamatiei si la insistentele acestora!", mai spune Ciuhandu, cu precizarea ca in urma intalnirii s-a acceptat citirea Proclamatiei chiar pe postul national de televiziune, cu conditia ca delegatii Societatii Timisoara sa se abtina de la comentarii pe marginea documentului.

In ceea ce priveste necesitatea unei legi a lustratiei, despre care Ion Iliescu a spus ca ar fi... nedemocratica si neadecvata, liderul PPCD a dorit sa-i reaminteasca fostului presedinte al Romaniei ca astfel de legi exista si se aplica de ani de zile in tari membre deja UE, precum Cehia, Slovacia sau Ungaria, dar chiar si in Albania. "Ion Iliescu ar fi trebuit sa inteleaga in acesti 15 ani faptul ca Timisoara a dorit sa se separe nu de tara, ci doar de activistii comunisti si de securistii pe care domnia sa i-a tinut mereu in spate", a mai spus Ciuhandu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.