Cu 15 zile inainte de Congresul PSD din 21-22 aprilie, Ion Iliescu a ramas fara contracandidat, iar "grupul de la Cluj" s-a largit substantial prin racolarea ex-ministrilor fideli odata lui Adrian Nastase.

Ion Iliescu va fi cel mai probabil singurul candidat la functia de presedinte al partidului la Congresul din aprilie, din moment ce Mircea Geoana a renuntat la intentia de a-l contra pe fostul sef al statului, asa cum intentiona cu o luna in urma. Geoana s-a reorientat intre timp spre o zona mai sigura, e vorba de asa-numitul "grup de la Cluj", format in jurul lui Ioan Rus, grup care urmeaza sa-l promoveze pentru functia de secretar general.

Izolarea lui Nastase

Desi l-a sustinut initial pe Adrian Nastase, "Grupul de la Cluj" s-a separat de acesta din cauza unor nemultumiri doctrinare, dar si personale. Pe parcursul ultimelor saptamini, tabara ardelenilor s-a intarit prin cooptarea unor fosti ministri, odata fideli fostului premier: in afara de Geoana, care va candida pentru secretar general, e vorba si de Ilie Sirbu care ne-a spus ieri ca vizeaza o functie de vicelider, Mihai Tanasescu, la fel, aspirant la o pozitie de vicepresedinte. Insusi liderul "grupului", Ioan Rus, solicitat de Nastase sa candideze la functia de secretar general ca opozant al lui Miron Mitrea, Octav Cozminca si Victor Ponta, a declinat oferta si a declarat ca doreste tot o functie de vicepresedinte.

Protectie contra retragere

De cealalta parte Ion Iliescu tine neaparat la ideea lansata recent de "promovare a tineretului si a femeilor pentru curatarea imaginii PSD" sustinindu-i pentru functiile de vicepresedinti pe fidelii sai, tinerii senatori Serban Nicolae si Corina Cretu, precum si pe Ecaterina Andronescu. In plus, pentru a-si apropia si o parte din tabara asa-zis reformista a partidului, Ion Iliescu, sustin surse din PSD, le-ar fi sugerat, deja, unor lideri vechi ai partidului, dar cu imagine controversata, precum Viorel Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea si chiar Octav Cozminca sa renunte, deocamdata, la intentia de a mai candida pentru functii de vicepresedinti, oferindu-le, in schimb, sprijinul sau politic in cazul in care situatia unora dintre ei, inclusiv cu justitia, s-ar putea complica.

In schimb, Adrian Nastase nu a scapat de competitia cu Sorin Oprescu pentru functia de presedinte executiv, dupa cum ne-a declarat Oprescu, duminica seara.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.