Magistratii Curtii Constitutionale au admis astazi sesizarea presedintelui Basescu privind neconstitutionalitatea unor articole din Legea votului uninominal adoptata de Parlament prin procedura angajarii raspunderii de catre Guvern, informeaza NewsIn.

Presedintele Traian Basescu a contestat, pe 21 noiembrie, la Curtea Constitutionala articolul 29 din Legea votului uninominal initiata de Pro Democratia si asumata de Guvern, articol care introduce lista nationala suplimentara si care, potrivit sefului statului, contravine articolului 62, alin 1 din Constitutie. Articolul 29 din proiectul Pro Democratia prevede ca, in cazul in care un partid castiga peste 50% din mandate in urma votului uninominal in colegii, repartizarea celorlalte mandate se face prin asa-zisa lista nationala de rezerva, in functie de ponderea partidelor la nivel national. Constitutia stipuleza la articolul 62, alin 1 faptul ca Senatul si Camera Deputatilor sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, potrivit legii electorale.

Cristian Parvulescu, unul dintre principalii autori ai legii, a declarat ieri pentru Cotidianul ca :„Deciziile Curtii sint obligatorii si nu se comenteaza. S-ar fi putut evita insa ca legea sa ajunga la Curte. In faza in care partidele au negociat protocolul politic de sustinere a legii, se stabilise initial ca lista nationala de rezerva se trece pe buletinul de vot. Nu stiu de ce nu s-a facut asa in Comisia de Cod electoral. De asemenea, ultima parte a definitiei data alegerilor anticipate nu era obligatoriu sa fie trecuta in lege“.

Pirvulescu ne-a mai declarat ca s-au stabilit si modificarile ce vor fi aduse legii. „Eliminam cele trei cuvinte de la art. 2 litera F si trecem pe buletinul de vot lista de rezerva nationala, alegatorul urmind sa puna stampila pe candidatul uninominal si pe lista. Totul trebuie facut insa foarte repede“,

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ieri ca, in situatia in care se tergiverseaza „repararea“ legii, atunci exista posibilitatea ca Guvernul sa emita o ordonanta de urgenta pe acelasi text de lege.

Potrivit EVZ, daca legea va fi corectata in parlament, Basescu s-a aratat dispus sa o promulge. In opinia sa, solutia „corecta si responsabila politic” pentru introducerea votului uninominal ar fi insa abandonarea acestui proiect si trecerea prin cele doua Camere parlamentare fie a variantei de lege a PSD, cu completarile privind circumscriptiile, fie o formula negociata intre cea a PSD si cea a PD-PLD.

„Personal, consider varianta PSD mai buna decat cea depusa de PD”, a spus Basescu. Varianta Pro Democratia „a fost o minciuna promovata de guvern si de domnul Tariceanu. O sa-l mai cred pe domnul Cristian Parvulescu si analizele sale cand sotia sa nu va mai fi salariata la guvern”, a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.