Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, se pronunta, in cadrul unui interviu acordat cotidianului Adevarul, in favoarea unei "platforme minimale de intelegere" a social-democratilor cu liberalii care sa asigure izolarea sefului statului.

Iliescu apreciaza ca PSD greseste pentru ca ''ba cocheteaza cu liberalii, ba cu PD", creand astfel confuzie. "Adversarul principal al stabilitatii din Romania il reprezinta Basescu si sustinatorii lui si trebuie gasita o cale si o platforma, o cale pentru a apara democratia in primul rand in Romania si pentru agasi o cale de stabilitate in viata politica tarii", spune Iliescu, intr-un interviu publicat in editia de luni a cotidianului Adevarul.

Intrebat daca sustine un protocol PSD-PNL, presedintele de onoare al social-democratilor subliniaza ca "singura abordare rationala este gasirea acelei platforme minimale de intelegere cu liberalii". "Deci ca partid, un cadru de conlucrare parlament - guvern care sa asigure izolarea lui Basescu si a efectelor negative ale actiunii lui", explica el. "PSD nu a gasit discernamantul necesar ca sa faca limpede aceasta optiune si tactica pe care o adopta si a dat impresia de bulibaseala", mai subliniaza fostul sef al statului.

Totodata, Iliescu critica si ezitarile liberalilor. "PNL a avut un handicap. S-a temut sa vorbeasca explicit despre negocieri cu PSD si despre o intelegere clara, politica, pentru a nu fi acuzat de PLD. Deci in acest context si liberalii aveau retinerile lor: daca sa se afiseze ca fac politica, si mai ales cu cine?", arata Iliescu.

"Basescu nu are scrupule, nu are nimic. Nu are mama, nu are tata, nu are Dumnezeu... Eu cred ca Basescu duce la instabilitate, la bulibaseala generala, la stare de tensiune intre institutiile statului" il mai caracterizeaza el pe actualul presedinte, care l-a acuzat public ca ar fi artizanul suspendarii sale.

Mircea Geoana a declarat pe de alta parte ieri, la BBC--Hotnews ca PSD exclude o alianta preelectorala cu liberalii, iar o eventuala intrare la guvernare alaturi de PNL ar fi "letala" pentru partid. Liderul social-democratilor a afirmat ca partidul vizeaza o colaborare cu partidele a caror ideologie de stanga o impartaseste.

Mircea Geoana a afirmat ca a existat si varianta, ulterior abandonata, a unei constructii intre socialisti si liberali "cum se intampla si in alte parti din Europa, care sa reprezinte o contrapondere la blocul de dreapta". Liderul PSD a sustinut ca nimeni din partid nu mai insista pe ideea intrarii la guvernare, nici Ion Iliescu, nici Viorel Hrebenciuc, nici Adrian Nastase, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.