Senatorii PRM Gheorghe Funar si Carol Dina au depus la Parlament o initiativa legislativa privind modificarea legii referendumului, prin care doresc sa impuna o serie de restrictii pentru presedintele Romaniei la organizarea unui referendum pe teme de interes national si sa introduca mai multe prevederi care, cred initiatorii proiectului, vor limita posibilitatea fraudarii rezultatelor consultarii populare.
“In cazul in care referendumul national a fost invalidat, presedintele Romaniei poate cere poporului sa-si exprime vointa printr-un referendum pe aceeasi tema dupa cel putin cinci ani”, se arata in proiectul legislativ, care prevede si faptul ca, in cazul un care un referendum convocat de presedinte este invalidat, cheltuielile necesare organizarii acestuia vor fi imputate seful statului. O prevedere insolita inclusa in proiectul PRM si menita sa opreasca votul multiplu, este aceea ca cetatenii care se prezinta la vot sa fie amprentati prin aplicarea unei substante speciale, de culoare mov, pe degetul mic de la mana dreapta, substanta urmand sa fie imposibil de inlaturat pentru cel putin 24 de ore.

De asemenea, tot pentru a nu se mai putea produce fraude electorale, proiectul PRM prevede ca partidelor politice doritoare sa le fie eliberate copii dupa listele permanente si dupa cele suplimentare cu alegatori. Legea initiata de Gheorghe Funar si Carol Dina specifica si faptul ca membrii Biroului Electoral Central urmeaza sa raspunda material, civil si penal pentru activitatea desfasurata si pentru hotararile adoptate (sedintele BEC ar urma sa fie inregistrate si stenografiate). Potrivit proiectului, ca observatori la referendum nu vor mai putea fi acreditate decat persoane care au o vechime minima de sase luni intr-o organizatie non-guvernamentala.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.