Atunci cand nimeni nu se astepta, luni seara s-a anuntat ca PD a fuzionat cu PLD sub numele de PLD. Dupa o serie de dicutii recente in contradictoriu intre cele doua partide fuziunea a ridicat semne de intrebare car au un singur raspuns : Traian Basescu

Traian Basescu si-a pus, in sfirsit, in aplicare planul de infiintare a mult doritului partid prezidential. Surse din conducerile PD si PLD sustin ca seful statului a facut acest lucru in stilul caracteristic, silindu-i, pur si simplu, pe liderii PD si pe Theodor Stolojan sa accepte fuziunea pentru a forma Partidul Democrat Liberal.

„Daca nu faceti fuziunea, cautati-va alta locomotiva!“ Asta le-ar fi spus Traian Basescu liderilor PD la Cotroceni, luni, cind a ordonat fuziunea cu PLD, informeaza Cotidianul.

Chemati pe rand la cotroceni, Traian Basescu i-a informat pe liderii PD si PLD ca cele doua formatiuni vor disparea luand nastere un nou partid sub numele de PLD.

Decizia a cazut ca un trasnet in cele doua partide. „Totul s-a intimplat intr-o ora. Fara optiuni, o singura decizie. Ordin de la Zeus'' (porecla data de democrati si peledisti lui Basescu - n.n.), au relatat pentru Cotidianul surse participante la discutia de la Palatul Cotroceni dintre presedinte si liderii PD si PLD.

„Daca te pune s-o halesti, o halesti! Cui ii pica bine? Nimanui nu-i pica bine, dar asta e, ce sa mai facem?!“, comentau si ieri, amar, unii dintre liderii obligati sa fuzioneze.

„Daca nu faceti fuziunea, cautati-va alta locomotiva!“ Asta le-ar fi spus Traian Basescu liderilor PD la Cotroceni, luni, cind a ordonat fuziunea cu PLD, informeaza Cotidianul.

De ce atata graba?

EVZ ne prezinta cateva argumente : PD si PLD ar obtine mai multe procente impreuna decat separat; e nevoie de timp pentru reclama noului partid, PDL; participarea separata ar duce la repetarea scenariului de la euroalegeri, cand PLD „a furat” 5 procente de la PD.

Pentru un mai mare impact public, s-a optat pentru un anunt de ultima ora, fara a se astepta o discutie in forurile de conducere ale celor doua partide.

Structura PLD

Structura noului partid PLD, naste si primele discutii aprinse. Luni se anuntase ca formula de conducere va fi formata dintr-un presedinte-Emil Boc si doi primi-vicepresedinti unul Stolojan si unul de la pd care nu fusese anuntat, ieri lucu.

Potrivit unor surse citate de Gandu, PLD a solicitat ca Stolojan sa fie presedinte executiv, in conditiile in care structura anuntata, luni seara, a fost stabilita impreuna cu presedintele Basescu. „Noua structura de conducere a PDL ar putea fi schimbata. Emil Boc va ramane presedinte, Theodor Stolojan va fi presedinte executiv, Gheorghe Flutur prim-vicepresedinte, ca si Blaga. Este posibil ca Elena Udrea sa fie viitorul secretar general, dar inca nu s-a stabilit definitiv”, au declarat sursele.

Primele probleme

In organizatiile judetene problemele sint si mai acute. Cotidianul informeaza ca unii peledisti „se simt tradati“ si se uita inapoi spre curtea PNL, partidul din care au plecat, acuzind faptul ca ar fi imposibila o colaborare cu PD in multe zone din teritoriu.

„Eu, personal, ma gindesc serios sa ma intorc in PNL. Sint multi alti colegi care gindesc ca mine. Am promis una in campanie cind am mobilizat oamenii din filiale si alta se intimpla acum. E clar ca pedistii ne vor incaleca“, sustine un lider de filiala al PLD.

„PD doreste sa isi mentina suprematia in judet. Un post de prim-vicepresedinte al noului partid va fi oferit liderului filialei PLD, Sabin Iliesi, insa nu s-a hotarit cine va fi cel de-al doilea prim-vicepresedinte, membru al PD“, sustine liderul PD Bistrita-Nasaud, Ioan Oltean.

„Este o criza, pentru ca oamenii se simt frustrati ca nu au fost consultati inainte. Acest lucru poate crea o psihoza, cum ca sint inutili“, vine raspunsul liderului PLD Bistrita, Sabin Iliesi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.