Este vorba despre acei lideri judeteni care au pierdut masiv la europene fata de 2004, situandu-se abia pe locul trei, dupa PD si PNL: Eugen Nicolicea (Mehedinti), Doru Ioan Taracila (Calarasi), Mihai Bar (Bihor), Nicolae Badalau (Giurgiu) si Gabriel Oprea (Ilfov).

Fata de 2004, in aceste judete in care PSD se situa la peste 45%, s-au pierdut intre 24 si 30 de procente. Acestora li se va cere sa se retraga din functii. Promotorii cei mai insistenti ai acestei operatiuni de sanctionare sunt liderii judeteni care au obtinut cele mai bune rezultate: Liviu Dragnea (Teleorman - 35,8%), Dumitru Buzatu (Vaslui - 35,5%) si Ion Toma (Olt - 38,2%).

Conducerea PSD a fost nemultumita in special de rezultatele a doua judete, Mehedinti si Calarasi, doua fiefuri traditionale ale partidului. La Mehedinti, unii lideri ai partidului suspecteaza un „blat” cu PNL. Din analizele facute la Kiseleff a rezultat ca in Mehedinti s-au inregistrat cazurile mai multor localitati conduse de primari PSD unde s-a votat masiv in favoarea PNL.

La aceasta se adauga faptul ca seful de la Mehedinti, Eugen Nicolicea, este si un apropiat al PNL, avand relatii foarte bune cu presedintele Camerei, Bogdan Olteanu. Nicolicea este si un apropiat al lui Miron Mitrea care ii este, de altfel, si nas. Seful PSD Mehedinti a mai scapat recent de o sanctionare.