In comuna Mogosoaia de langa Capitala, primii care s-au inghesuit la sectii nu au fost alegatorii, ci cei patru candidati, de la Alianta, PSD, PPRM si PUR, respectiv Paul Precup, Aurel Pavel, Gheorghe Otetaru si Costel Baias.

Cei mai harnici s-au sculat cu noaptea in cap, si au ajuns la sectii cu o ora inainte de deschiderea oficiala, anume de la sase. Asta, ca sa-si ocupe pozitii strategice de supravegheat prin curtea sectiilor. Otetaru s-a infiintat la poarta, zambind oricui intra sa voteze. I-a intampinat pe tarani ca nasul la nunta, cu cate un "bine ati venit".

Din cand in cand, cate o alegatoare mai curajoasa se arunca in bratele lui, spunandu-i ca el va fi castigatorul. Alt candidat s-a pus fix in mijlocul curtii, sa fileze miscarile din jur. "Am strans mii de maini pana acum", s-a laudat el. Ceilalti candidati s-au tot plimbat de la o sectie la alta, spionand zona mai ceva ca sereistii. Unii au venit cu traista cu mancare, sa-i hraneasca pe membrii din comisie. "Cei din comisie primisera un singur sandvis, pe toata ziua, din partea Prefecturii. Noroc cu candidatii, ca le-au adus mancare, sucuri si cafele", a zis un observator.

Conform acestuia, pana la pranz, oamenii votasera "in procent multumitor". Curtea scolii, unde au fost amplasate cele trei sectii de vot, singurele din toata comuna, gemea de oameni. Parca, mai multi rromi decat romani. Intrau veseli in cabina de vot si ieseau si mai fericiti. Explicatia ne-a dat-o Gheorghe Tudose, un localnic: "De dimineata au venit vreo cinci microbuze care au luat oameni din Mogosoaia de pe drum si din curte, si i-a pus sa voteze pentru candidatul cutare. Le-a dat la toti cate 2 milioane de lei. Jandarmii au vazut, tot dar n-a reactionat nici unul. Sa fie siguri ca nu-i mituieste alt candidat, li s-au luat oamenilor buletinele si nu li s-au dat inapoi decat inainte de a intra in sectie". Oamenii din sat au spus ca cei care i-au mituit pe alegatori au fost oamenii candidatului de la Alianta, Paul Precup. Dupa ce-au luat banii candidatului, rromii i-au spart prin carciumile din zona, zic satenii.

"Ce mai vanzare au mai facut patronii, de pe urma mitei electorale!", a zis un taran, arondat la Sectia 3. Sectia era plina-ochi de rromi asezati la coada. Unii, imbracati in trente, sugeau tigari din foi de ziar; altii, cu lanturi groase de aur la gat, vorbeau tiganeste la mobile. Ziceau ca i-a facut oameni campania: in precampanie, unii candidati le-au adus saci intregi cu cartofi, ulei, napolitane. Pentru un poster electoral lipit de grinda casei, de poarta sau de zid, cica taranii ar fi primit cate o jumate de milion de lei. Sectiile de vot pareau a fi singurele locuri din comuna fara afise electorale. In schimb, cine iesea de acolo dadea imediat cu nasul de postere, puse chiar la cativa metri de intrarea in curtea scolii.

Chiar in fata sectiilor, trona un megabanner cu candidatul PUR. Pe primul cos de gunoi de langa locul de vot, cineva scrisese numele candidatului Aliantei. Din poze mari, lucioase, de cate un metru, candidatii se lafaiau pe gardurile oamenilor. Ferestrele caselor erau si ele "blindate" cu postere. Numele candidatului de pe cosul de gunoi era scris cu vopsea alba chiar si pe sosea, in fata Palatului de la Mogosoaia. Surazator, acelasi candidat al Aliantei chema lumea la Palat, dupa numaratul voturilor, sa serbeze impreuna "victoria Mogosoaiei asupra mafiei". Omul promitea "valuri de sampanie si focuri de artificii", basca formatii celebre. Poza electorala cu pricina era fixata la o aruncatura de bat de cele trei sectii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.