In timp ce toata lumea vorbeste despre nevoia de a „primeni actuala clasa politica”, baronii locali au obtinut la alegerile pentru Parlamentul European rezultate excelente in fiefurile pe care le controleaza.

Alegerile pentru Parlamentul European au aratat ca baronii locali au contribuit decisiv la victoria partidelor din care fac parte. In Vrancea, liderul filialei judetene a PSD, Marian Oprisan, a obtinut cu 10 procente mai mult decat media pe tara a partidului sau. Una dintre putinele localitati unde dominatia PSD a fost intrerupta a fost Vadu Rosca, localitatea afectata de inundatii in 2005. Gigi Becali a construit, aici, 200 de case si o biserica, asa ca PNG a obtinut 60% din voturile satenilor.

In Caras-Severin, Sorin Frunzaverde, care conduce organizatia locala a PD, a strans aproape jumatate din voturile din judet. Potrivit unor aprecieri formulate de expertii partidelor, ceea ce a contat a fost capacitatea filialelor locale de a-si mobiliza electoratul. Primarii micilor localitati, de exemplu, si-au petrecut dupa-amiaza zilei de 25 noiembrie umbland din usa in usa si chemand oamenii la vot.