In ultima saptamina, trei institute au publicat sondaje referitoare la cursa pentru Parlamentul European. Cum cifrele sint, pe alocuri, contradictorii, rezultatul de la urne va spune cine a avut dreptate si, eventual, cine a trisat.
BCS a facut publice ieri rezultatele unui nou sondaj de opinie. Asa cum ne-a obisnuit de cind a intrat pe piata procentelor, institutul condus de Bruno Stefan prezinta niste rezultate surprinzatoare. Mai ales ca cercetarea BCS a fost realizata in aceeasi perioada cu una facuta de INSOMAR, iar scorurile inregistrate de partide in cursa pentru Parlamentul European se bat cap in cap. Desi sondajele au fost realizate la un interval de numai doua zile (8-13 noiembrie INSOMAR, 10-15 noiembrie BCS), diferentele inregistrate la nivelul partidelor depasesc cu mult marja de eroare - 2,8%. Fata de INSOMAR, BCS scoate PD cu aproape 5 procente mai putin - 35%. In schimb, pune in dreptul PSD 4% in plus si il duce la 23%. De asemenea, PNL primeste si el un bonus de doua procente - 14%. PLD nu pare deloc in gratiile BCS, care il coboara iar sub prag - 4,7%. In sondajul INSOMAR, partidul lui Stolojan era cotat cu 6%. Iar contradictiile nu se opresc aici. De altfel, BCS este cunoscut in bransa pentru sondajele cu parfum liberal, facute la comanda unei fundatii apropiate PNL, in timp ce INSOMAR a fost solicitat in ultimii ani sa realizeze trei exit-poll-uri, iar la referendumul din luna mai a indicat cele mai apropiate rezultate.

Directorul IMAS, Doru Petruti, sustine ca pentru un institut de sondare cea mai importanta performanta o reprezinta obtinerea unui rezultat bun la exit-poll (sondajul realizat la iesirea de la urne). „Rezultatele exit-poll-urilor de la ultimele alegeri sau de la referendumul din mai au fost foarte apropiate de cele oficiale, ceea ce denota o piata matura, profesionista“, considera Petruti. In opinia sa, un exit-poll bine facut „nu trebuie sa greseasca ordinea partidelor, iar scorurile primelor 3-4 partide sa nu aiba diferente mai mari de 1,5% fata de rezultatele oficiale“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.