Presedintele de onoare al PSD, senatorul Ion Iliescu a postat pe blog un mesaj in care, plecand de la constatarea ca „asupra votului uninominal exista o totala lipsa de informare”, face o comparatie intre sistemul de vot uninominal si cel pe lista.
„Voi incepe cu istoria recenta”, spune Iliescu, cel care arata ca sistemul uninominal era folosit inainte de 1989, in conditiile existentei partidului unic, informeaza A.M.Press. „Candidatii erau prezentati in numele asa-zisului FDUS (Frontul Democratiei si Unitatii Socialiste) si nu al PCR. Ei erau prezentati individual, pe circumscriptii electorale si nu pe liste la nivel de judet. Tara era impartita in atatea circumscriptii - cati deputati urmau a fi alesi in Marea Adunare Nationala. Alegatorii isi manifestau optiunea pentru un singur deputat - respectiv il votau sau nu pe candidatul propus. In anii `80, pentru a da iluzia unei competitii, in unele circumscriptii au inceput sa fie propusi de catre acelasi FDUS cate doi sau trei candidati”, explica fostul sef al statului, care isi aminteste ca el insusi a fost ales prin sistemul descris, mai intai la Huedin si apoi la Oltenita si la Pascani.

„Sistemul uninominal s-a practicat si se practica in tari in care nu exista pluralism politic sau in tari cu un sistem politic dominat de doua partide care se succed periodic la putere”, concluzioneaza Ion Iliescu cu privire la sistemul uninominal. Fostul presedinte trece apoi la sistemul de vot pe liste, despre care isi aminteste ca a fost adoptat incepand cu alegerile din mai 1990, „mai ales la propunerea reprezentantilor PNL si PNTCD, domnii Campeanu, Ratiu si Coposu”. Respectivul sistem, sustine Iliescu, a fost ales in ideea de a se constitui intr-un mijloc de consolidare a partidelor ca structuri politice. „Se avea in vedere si experienta antebelica a Romaniei, respectiv din 1946, anul ultimelor alegeri democratice in sistem pluripartit, imediat dupa razboi”, completeaza Iliescu. Reamintim ca fostul presedinte a anuntat in mai multe randuri, inclusiv pe blog, ca este impotriva sistemului de vot uninominal si ca, la Referendumul de duminica convocat de Traian Basescu, el personal nu se va prezenta la vot, ceea ce ii indeamna si pe simpatizantii sai sa faca.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.