Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca decizia lui Basescu de a ataca la CCR legea privind uninominalul pentru care Executivul si-a asumat raspunderea, este regretabila si ca seful statului urmareste instaurarea unei "dictaturi de catifea".

"E regretabil acest lucru. Imi pune un mare semn de intrebare in legatura cu dorinta reala a presedintelui. Cred din ce in ce mai mult ca se contureaza faptul ca Basescu doreste in Romania un fel de regim de autoritate, pe care sa-l exercite prin PD", a afirmat Tariceanu, dupa cum informeaza NewsIn.

Premierul a explicat faptul ca seful statului, prin sistemul de vot uninominal majoritar in doua tururi pe care il promoveaza, doreste sa obtina pe baza unei majoritati relative pe care democratii ar putea sa o aiba in Parlament o majoritate absoluta.

"Basescu vrea un fel de dictatura de catifea, facuta in Romania, asta e problema si de aceea contesta la Curtea Constitutionala, pentru ca este ultima parghie cu care poate impiedica votul uninominal care a fost adoptat in Parlament prin asumarea raspunderii Guvernului ca aceasta lege sa intre in vigoare", a aratat Tariceanu.

De asemenea, premierul a dat exemplu Frantei afirmand ca Sarkozy, care "are totusi o cultura politica mult mai buna decat Basescu", a inteles dezavantajul scrutinului majoritar in doua tururi. "O democratie puternica nu functioneaza daca nu ai o opozitie adevarata", a completat Tariceanu.

Declaratiile lui Tariceanu survin dupa ce, presedintele Traian Basescu a contestat la Curtea Constitutionala articolul 29 din Legea votului uninominal initiata de Pro Democratia si asumata de Guvern. Articolul contestat introduce lista nationala suplimentara care, potrivit sefului statului, contravine articolului 62, alin 1 din Constitutie.

Articolul 29 din proiectul Pro Democratia prevede ca, in cazul in care un partid castiga peste 50% din mandate in urma votului uninominal in colegii, repartizarea celorlalte mandate se face prin asa-zisa lista nationala de rezerva, in functie de ponderea partidelor la nivel national.

Constitutia stipuleza insa, la articolul 62, alin 1 faptul ca Senatul si Camera Deputatilor sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, potrivit legii electorale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.